Cultura popular

Valls vol tornar-hi

La Colla Vella i la Colla Joves fan dos pilars de 5 ‘reivindicatius’ a la plaça del Blat, en el marc de la diada suspesa de Sant Joan. L’acte simbòlic s’interpreta des del món casteller com un pas més per poder agilitar el retorn de l’activitat castellera

Amb cinquanta castellers per bàndol, les dues colles de Valls van entrar pel carrer de la Cort a la plaça del Blat, l’escenari mític on cada any per Sant Joan té lloc el seu primer derbi casteller de la temporada, que, per segon any consecutiu, no es va poder celebrar a causa de la pandèmia.

A la plaça s’hi van col·locar cadires respectant la distància social que van ser ocupades per altres castellers d’ambdues formacions. La posada en escena, i també el nombre de castellers participants, estaven determinats pel protocol específic que, a mode de prova pilot, s’havia aprovat per a l’ocasió.

Després de la interpretació d’Els segadors, les pinyes es van tancar i ambdues formacions van completar sense cap dificultat sengles pilars de 5. Tots els castellers portaven mascareta.

A continuació, les representacions de la Colla Vella i de la Colla Joves abandonaven l’escenari amb els seus caps de colla, Albert Martínez i Jaume Martí, al capdavant. Cares d’emoció. “Nosaltres no ens guanyem la vida fent castells, però els castells donen sentit a la nostra vida”, explicava emocionat un dels castellers vallencs que ahir es van tornar a posar la camisa de la seva colla.

Acte reivindicatiu

Dos pilars de 5 de salutació son un fet rutinari. Els d’ahir, però, van ser simbòlicament especials. A Valls, en el context d’una de les diades top de la temporada i amb una escenificació cuidada, amb l’alcaldessa de Valls, Dolors Farré, presidint l’acte des del balcó de l’ajuntament, acompanyada entre altres representants polítics municipals per l’exconseller de la Presidència de la Generalitat Jordi Turull, un dels presos polítics indultats, que va rebre la primera gran ovació de la jornada.

I és que aquesta era la intenció. Valls va viure un acte de reivindicació castellera. Ahir, les dues colles vallenques, igual que van fer fa quinze dies els Castellers de Vilafranca amb el pilar de 5 al seu local, van voler fer sentir la veu dels castells, perquè volen que es pugui tornar a fer castells tan aviat com sigui possible.

A partir d’ara, què?

El nou pla per a la cultura popular aprovat aquest mes de juny pel Procicat, en què ni tan sols esmenta els castells com a tals, sinó que s’entén que són un ball més del seguici popular de festa major, permet fer assaigs amb un màxim de 25 castellers. A dia d’avui, això és el que hi ha.

La mesura va provocar estupor en diversos sectors del món casteller i sobretot entre les veus (amb els Castellers de Vilafranca i la Colla Vella en primera línia) que consideren que des de la cúpula de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC) no s’ha fet prou perquè el Procicat aprovi mesures que facilitin la desescalada.

I també va ser el detonant que va forçar una reunió d’urgència entre una delegació de la CCCC encapçalada pel seu president, Pau Camprovin, i amb la presència determinant del representant de la Colla Vella, Joan Ibarra, entre altres assistents, amb la consellera de Cultura, Natàlia Garriga i altres membres del seu equip.

De la reunió, que va tenir lloc dijous de la setmana passada, en va resultar la redacció d’un protocol per a la represa de l’activitat que preveu l’augment progressiu del nombre de participants en funció de les dades epidemiològiques de cada territori.

El pla, una mica agafat amb pinces, s’ha presentat al Procicat perquè l’avaluï i, en qualsevol cas, ha servit per calmar una mica els ànims en espera de la resposta de l’autoritat sanitària en matèria de Covid. Un detall no menor: dimarts passat, el director científic i mèdic de la CCCC, Dani Castillo, presentava la seva dimissió.

Paral·lelament, els Castellers de Vilafranca estan pendents que el mateix Procicat els aprovi un protocol específic per dur a terme una actuació de format ordinari, amb tres castells i pilars, al municipi de Puigdàlber (Alt Penedès). Comença el compte enrere...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona