Cinema

Crítica

cinema

La barbàrie japonesa

Una de les més grans obres humanistes de la història del cinema va aportar-la el japonès Masaki Kobayashi amb els tres films que, realitzats entre 1959 i 1961, configuren La condició humana, amb una duració total pròxima a les deu hores. La primera part aborda la barbàrie comesa pel Japó durant l’ocupació de Manxúria, al nord-est de la Xina, en temps de la Segona Guerra Mundial. Passat el temps, un altre cineasta japonès, Kiyoshi Kurosawa, vol recordar les atrocitats del seu país a Manxúria a La mujer del espía a través d’un personatge amb un referent real que, tenint-ne proves, es proposa denunciar-ho per tal que els EUA hi intervinguin i declarin la guerra al Japó.

Deixant de banda les circumstàncies que van fer que, amb el pretext de l’atac a Pearl Harbor, els EUA participessin a la Segona Guerra Mundial, la pel·lícula exposa una qüestió moral: l’espia (el director d’una empresa amb contactes a l’estranger que ja el converteixen en sospitós) considera que el seu deure amb la condició humana comporta denunciar la inhumanitat del seu estat. Tanmateix, a través d’una intriga amb els seus girs i sorpreses, hi apareixen ombres. Com anuncia el títol, que en aquest cas s’ajusta a l’original, qui adquireix més protagonisme és la dona de l’espia. En principi reticent a l’actitud del marit, per la por de les conseqüències, la seva determinació fa que les motivacions personals (per l’amor que ha tendit a convertir les dones en víctimes de traïcions) derivin en un compromís polític. Amb formes clàssiques i una estilització gens carregosa, Kiyoshi Kurosawa ho aborda amb complexitat, mostrant ambigüitats humanes sense perdre el punt de vista moralment humanista.

La mujer del espía
Director: Kiyoshi Kurosawa. Int.: Yû Aoi, Issei Takahashi
Japó, 2020


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
Margarida Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats

Guaita què fan ara
Sèries

La llarga ombra del masclisme seguint el rastre d’un assassí en sèrie

Drama

‘Rosalie’, una dona barbuda contra la societat

animació

‘Hate songs’, ferides que no es curen