Art

Una tria d’obra gràfica de Polígrafa revisa quaranta anys d’art contemporani

La Masia Bas de Platja d’Aro reuneix fins al 12 de setembre una seixantena de gravats de la prestigiosa editorial

Va publicar llibres de Picasso, Miró i Tàpies

L’editorial Polígrafa va ser fundada el 1961 per Manuel de Muga, que el 1976 obriria també, amb el seu fill Joan, la galeria Joan Prats de Barcelona. Era un taller dedicat a la publicació acurada de llibres d’art i arquitectura, com els de Fotoscop, una col·lecció de fotollibres que van tenir un paper destacat en la divulgació d’artistes del segle XX com ara Miró, Tàpies i Gaudí, sota la direcció del fotògraf Joaquim Gomis i el barreter i mecenes Joan Prats. Aquesta experiència va permetre a Manuel i Joan de Muga, pare i fill, entrar en contacte amb les figures més rellevants de l’art del moment, i els va animar a dedicar la impremta familiar, a partir de 1964, a l’edició de llibres d’art contemporani il·lustrats amb obra gràfica original. Una part d’aquest ric fons visual de Polígrafa, una selecció de 60 litografies, aiguaforts, fotogravats, aiguatintes o monotips d’una trentena de creadors, entre els quals hi ha Jaume Plensa, Eduardo Chillida, Antoni Tàpies, Perejaume o Joan Brossa, s’exposen fins al 12 de setembre a la Masia Bas de Platja d’Aro.

Entre els primers llibres que va produir Polígrafa, destaquen els que va dedicar a Picasso, Miró i Tàpies, que als anys seixanta no eren coneguts a fons, fora de cercles especialitzats. Amb les seves col·leccions, es va convertir en l’única editorial del país, i de les poques a Europa, que treballava directament amb els artistes encomanant-los obra gràfica, tal com feien les empreses americanes del sector. Els editors Manuel i Joan de Muga convidaven autors tant espanyols com estrangers a treballar sobre una planxa original i, un cop estampada, la destruïen. Amb aquest procediment van portar per primera vegada als seus tallers artistes com ara Alexander Calder, Robert Motherwell, Henry Moore, Francis Bacon o Christo. Al llarg de més de quaranta anys, el treball de Polígrafa, basat en el rigor i en el compromís amb els artistes, va donar lloc a intenses relacions d’amistat i complicitat. A l’exposició de la Masia Bas, s’hi poden veure obres de Carlos Cruz-Díez, Felipe Pantone, RCR, Marco Maggi, Wang Huai Qing, José Bedia, Paul P, Jaume Plensa, Xiaobai Su, Eduardo Chillida, Gloria Muñoz, Leiko Ikemura, Laure Prouvost, Regina Giménez, Liliana Porter, Michael Craig-Martin, Zao Wou-Ki, Antoni Tàpies, Christo, Helen Frankenthaler, Joan Miró, Francis Bacon, Joan Hernández Pijuan, Perejaume, Joan Brossa, Albert Ràfols-Casamada, Josep Guinovart, Alfons Borrell i Jordi Alcaraz.

Programació

El calendari d’exposicions als espais públics de Castell-Platja d’Aro inclou també la programació del Parc dels Estanys, on es poden visitar les escultures de gran format de Santiago Gimeno (fins al 13 de febrer de 2022), i la del Castell de Benedormiens, on exposa fins al 26 de setembre Joaquim Chancho, a qui prendrà el relleu Àlvar Suñol (del 2 d’octubre al 22 de novembre). A la Masia Bas, s’hi exposaran a la tardor les obres del 8è Concurs de fotografia Educant la Mirada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona