Llibres

“La vida és un lloc arriscat”

La periodista Sílvia Soler publica ‘Nosaltres, després’, una novel·la en conflicte amb quatre protagonistes

Sílvia Soler i Guasch (Figueres, 1961) es defineix com a periodista i escriptora de novel·les, algunes de les quals han aconseguit un bon suport popular. Des de fa trenta anys publica les seves històries basades en les relacions humanes. Després de superar una greu malaltia publica Nosaltres, després a Univers. Parlem amb la Sílvia d’alguns aspectes de l’obra, que combina l’amor i els equívocs existencials dins una trama amb un quartet de personatges ben dibuixats i situacions sorprenents: “Busco això perquè em considero una escriptora autodidacta i intuïtiva. Soc conscient que em porta problemes perquè no planifico massa, però, per contra, fa que les històries sorgeixin de manera natural. La barreja de diàlegs i descripcions resulta intuïtiva. Els diàlegs se’m donen bé i en les descripcions porto el fre de mà posat perquè tinc tendència a anar-me’n per aquí, però en la novel·la preferia centrar-me en els personatges.” Tal com expliquen els responsables de l’editorial, la novel·la ens proposa conjugar el verb reconciliar-se. Amb els que estimem, amb els que ens han fet mal, amb el nostre passat, amb la vida: “Aquesta història és circular. S’acaba allà on va començar. Tot i així, tot i que és rodona, podríem dir que té quatre vèrtexs. Potser per això, en alguns moments, s’escenificarà en un quadrilàter.”

Insisteixo en aquesta estructura i Soler Guasch m’explica que és el que més li interessa com a persona, com a lectora i com a escriptora: “No hi ha res al món que m’interessi tant com les històries que explica la gent. La família és un univers que et permet parlar de tot, i l’amistat és la família que tries. El que busco són les relacions íntimes, l’amor, el desamor, la frustració, l’enveja i l’abandonament. Són els elements que més m’atreuen.” La Sílvia ha plantejat Nosaltres, després des de la infantesa que condiciona els personatges: “Les infàncies seguides dels quatre són l’arrencada i el motor de la novel·la perquè les coses que ens passen de més petits són les que ens afectaran durant tota la vida.”

Nosaltres, després és una història coral amb quatre protagonistes, dos homes i dues dones. Un relat que ens porta del present d’una nit de juliol a l’Empordà al passat dels quatre quan eren nens i ja de joves, quan comencen a formar una família. “Anem seguint les seves vides mentre aquesta amistat evoluciona i es consolida fins que arriba un punt que han de fer front a un daltabaix i veurem com cadascun d’ells s’hi enfronta i es reconstrueix amb el temps”, sintetitza Sílvia Soler. Els quatre personatges actuen gairebé per oposició: “La Marta i la Rita són íntimes amigues i són dues dones molt diferents. La Rita és vital, exuberant, vesteix amb colors llampants, és actriu i li agrada ser el centre d’atenció. La Marta és més discreta, dirigeix una acadèmia de dansa, és responsable, filla única i educada en una família convencional. En Jim és fill d’un pescador empordanès i d’una turista americana, ha crescut en un ambient de llibertat, de cert caos. I en Guillem és un home molt fet a si mateix perquè ha crescut en una família amb un conflicte, és un home enèrgic que té les coses clares.”

En la conclusió, un personatge diu que no s’esperava que la vida li fes un regal així. Podria ser el resum de l’obra de Soler, oberta a les petites batalles i resistències quotidianes, sempre amb els ulls oberts per explicar-les: “La vida és un regal, però també té daltabaixos i entrebancs. La vida és un lloc molt arriscat, però també t’enganxa. És com la història de la novel·la, com un amor, un fill, o un dinar al port d’Arenys com el que fan els protagonistes.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
Margarida Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats

Guaita què fan ara
Sèries

La llarga ombra del masclisme seguint el rastre d’un assassí en sèrie

Drama

‘Rosalie’, una dona barbuda contra la societat

animació

‘Hate songs’, ferides que no es curen