Cinema

Mor als 91 anys Ed Asner, l’actor que va interpretar el periodista Lou Grant

Va començar la seva carrera a Broadway i va assolir la fama amb múltiples papers a la petita pantalla

Va posar la veu a l’entranyable ancià del film d’animació ‘Up’

L’actor nord-americà Ed Asner, que va assolir la fama amb el paper del periodista Lou Grant a la sèrie de la dècada dels setanta The Mary Tyler Moore Show, ha mort aquest diumenge als 91 anys, segons ha confirmat la seva família.

“Lamentem informar que el nostre estimat patriarca ha mort en pau aquest matí. Les paraules no poden expressar la tristesa que sentim. Amb un petó al teu cap: Bona nit papà. T’estimem”, han comunicat els seus fills al perfil de l’actor a Twitter.

Segons el diari The New York Times, Asner ha traspassat a la seva casa de Tarzana, a Califòrnia.

Asner és l’actor més reconegut de la història dels Emmy amb set guardons, dels quals cinc corresponen a la seva interpretació de Lou Grant, primer a la comèdia de situació de Mary Tyler Moore (1970-1977) i després en la sèrie homònima del seu personatge, que es va emetre de 1977 a 1982.

Nascut el 1929 a Kansas City (Arkansas), en una família d’immigrants jueus ortodoxos, Asner va començar la seva carrera com a actor al teatre i va arribar a Broadway el 1960, on va compartir escenari amb Jack Lemon a Face of a Hero.

El 1957 va debutar a la pantalla petita, on aconseguiria els seus majors èxits, amb Sutido One. The Mary Mary Tyler Moore Show va marcar la seva trajectòria, però Asner va ser aclamat també per la seva actuació a les sèries Roots (Arrels) i Rich Man, Poor Man, (emesa com a Hombre rico, hombre pobre a l’Estat), que li van merèixer dos Emmys.

A més, va participar com a doblador de nombroses cintes, entre elles Up de l’estudi d’animació Pixar, en la qual va prestar la veu l’entranyable ancià Carl Fredricksen.

Entre els seus prop de 300 títols, que li van valer cinc Globus d’Or i una estrella en el Passeig de la Fama de Hollywood, destaquen la pel·lícula Elf i les seves actuacions  els últims anys en les sèries Cobra Kai, Grace and Frankie o The Good Wife.

Asner ha estat recordat avui pels seus companys de professió, incloent l’important sindicat d’actors SAG-AFTRA, al qual va pertànyer durant sis dècades i que va presidir entre 1981 i 1985. El 2001, l’organització li va atorgar el premi a tota una vida.

Va ser també conegut per la seva filantropia i el seu activisme. En diverses ocasions es va pronunciar públicament sobre qüestions polítiques compromeses i va participar en accions en rebuig a la invasió de l’Iraq o en suport dels cinc cubans empresonats per espionatge. També va ser actiu en altres causes, com el moviment per l’alliberament del pantera negra Mumia Abu-Jamal o la defensa del medi ambient, que el va portar a participar en la sèrie d’animació Capità Planeta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE
bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
M. Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats

Guaita què fan ara
Sèries

La llarga ombra del masclisme seguint el rastre d’un assassí en sèrie