Altres

La casa de Benjamin

Jordi Pigem i Joan Falgueras presentaran el projecte arquitectònic per al centre d’estudis del pensador a l’antic ajuntament de Portbou durant l’Escola d’Estiu

La VI Escola d’Estiu Walter Benjamin , que se celebrarà a Portbou del 24 al 26 de setembre, s’obrirà amb l’exposició, a la Sala de Duanes de l’estació de tren, del projecte de restauració que han elaborat els arquitectes Jordi Pigem i Joan Falgueras per a la Casa Walter Benjamin, que tindrà la seu a l’antic ajuntament. Patrocinat per Ferrocarrils de la Generalitat, el projecte hauria de desencallar la vella aspiració del municipi altempordanès d’esdevenir un centre d’estudis de referència internacional al voltant de l’obra del pensador alemany , que es va treure la vida el 26 de setembre de 1940 a l’hostal de França, quan acabava de passar la frontera fugint dels nazis. Justament un altre dels al·licients que ofereix la nova edició de l’Escola d’Estiu, organitzada per l’associació Passatges de cultura contemporània i la Fundació Angelus Novus per a l’estudi de les arts, la història i el pensament, és la presentació de la primera traducció al català del llibre ja clàssic de la guia i activista de la resistència Lisa Fittko, La meva travessa dels Pirineus, en el qual relata la ruta que va seguir amb el grup de Benjamin des de Banyuls fins a Portbou aquell setembre de 1940. El llibre el publiquen Edicions Reremús i Àngelus Novus, en traducció d’Anna M. Corredor, i la presentació serà a càrrec del poeta Carles Duarte.

Amb el lema Europeisme i fronteres, l’Escola d’Estiu vol contribuir a pensar “la tensió entre ecologia i progrés des d’un compromís europeista”, afirmen les directores, Pilar Parcerisas i Cari Oriol, en el marc d’unes fronteres que, en el període d’entreguerres i també avui, s’obren, es tanquen i es reobren segons l’evolució geopolítica. El programa té caràcter interdisciplinari, amb atenció a la literatura, la història, l’arquitectura, la música, la performance i la fotografia contemporània, en aquest cas a través de la col·laboració amb el Festival Fotolimo de Cervera-Portbou, amb la participació d’un dels teòrics més brillants de la fotografia a França, André Rouillé, que parlarà de La photographie numérique, une force néoliberale. Entre les activitats previstes, hi ha una lectura dramatitzada de la novel·la Una lletra femenina de color blau pàl·lid, de Franz Werfel; la projecció del film Berlinesa de Barcelona, de Kalrheinz Mund, sobre l’obra de Núria Quevedo, artista exiliada a Berlín des de 1940, o el concert de guitarra i flauta d’ Ekaterina Záytseva i Sofía Martínez Villar sobre un repertori d’obres escrites per compositors catalans, francesos i espanyols a l’entorn de 1920. A més, Frederic Corderas Ibarz parlarà de l’esport com a instrument de propaganda i lluita al front internacional; Anna Dot, de la censura a Espanya dels textos de Benjamin; Claudia Kálasz, dels camps de refugiats i la vulneració dels drets humans; Josep Tubau, de la traducció i el llenguatge en Benjamin, i Maria Maïlat, del poema “Portbou”, que Paul Celan va dedicar al pensador alemany. La inscripció és gratuïta, a [email protected].



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

pensament

Mor el filòsof i polític Josep Maria Terricabras

Girona
Música

Joan Enric Barceló presenta a casa el seu debut literari

Vidreres
Cinema

El Truffaut convida a sushi per celebrar els 3 mesos de ‘Perfect days’

Girona
cultura

El Museu d’Història de Barcelona busca director amb un procés de selecció que aixeca recels

barcelona
guardó

Antonina Canyelles, premi Jaume Fuster

Barcelona
Cinema

Blanes estrena un festival de cine que reconeix la trajectòria de Mònica Randall

Blanes
Llibres

Òmnium impulsa una recollida de llibres per renovar el fons de les biblioteques

Barcelona
NOVETAT EDITORIAL

Faulkner, l’autor de les mil veus

Barcelona
MÚSICA

Guillamino: “A la música del país, li falta un sentiment una mica més de tribu”

BARCELONA