Música

Música

Cent anys de cant coral a les Planes

La societat coral Retorn Planenc celebra el seu centenari amb diversos actes, com la lectura del pregó de la festa de la Santa Espina

L’entitat, que va incorporar les veus femenines el 1977, és un referent en el sector

Pels volts del 1918, Joan Sau (Biel) i una colla d’amics sortien a córrer els carrers de les Planes d’Hostoles per cantar serenates. Qui els havia de dir que aquestes cantades serien l’origen de la societat coral Retorn Planenc. Impulsada per Joan Sau i Benet Bayona, la coral es constitueix el 1921, justament fa cent anys, i ho celebra amb diversos actes, com el pregó de la Santa Espina del divendres passat. Fins a l’any 1936, la seva activitat va ser molt intensa. La guerra civil espanyola, però, va trencar aquesta dinàmica. El 1940 Dalmau Arnau i Josep Rodà la intenten reorganitzar, però fins a l’any 1966 l’activitat és escassa.

Un any més tar, amb motiu de l’homenatge al doctor Oliveras, es reuneixen 22 cantaires sota la direcció de Rodà i el 1971 es recupera l’estructura social amb Miquel Serra de president i Rodà de director i, des del 1972, aquest també és president, coincidint amb el cinquantenari i l’ingrés a la Federació de Cors Joves de Clavé. El 1973 s’aproven els nous estatuts amb Josep Bagué de president, el Cor Petit actua a RNE i es participa en un disc de nadales del Banco Condal. El 1975 i sota la presidència de Joan Falguera, mossèn Frederic Pujol n’assumeix la direcció. S’estrena l’himne, obra de Ramon Noguer i Pere Fontàs. El 1977 Retorn Planenc esdevé una coral de veus mixtes. Amb el trasllat de mossèn Pujol, Ramon Bosch n’assumeix la direcció però el 93 torna per la mort d’aquest, fins al 2013, en què també mor Lluís Arnau, president des del 1986, substituint Josep Colom. La presidència passa a Narcís Arnau i Rosaura Garcia n’assumeix la direcció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona