Llibres

Les germanes del plaer de Maria Folguera

L’escriptora, dramaturga i gestora cultural d’origen lleidatà, però nascuda a Madrid el 1984 Maria Folguera ha presentat la seva última novel·la, Hermana (Placer), a Barcelona. Publicada per Alianza, la novel·la qüestiona les jerarquies literàries a la vegada que reivindica les escriptores femenies, i fins i tot les utilitza dins la ficció. Així, Chacel, Matilde Ras, Laforet, Lejárraga, Teresa de Jesús, Matute, Martín Gaite i Elvira Lindo, entre altres, desfilen per les pàgines d’una novel·la bonhomiosa. Hermana (Placer) narra la història d’una amistat de deu anys (dels 26 als 36), quan la protagonista viu a la casa familiar i té una filla, la seva amiga és cantant, actriu i porta una vida desenfrenada. En paral·lel, la narradora omniscient redacta un relat on transita “des del plaer i mai des del dolor”. També de silencis i censures i d’un cànon construït pel diable.

Folguera ens transporta per un univers del jo: “Quan tenia vint anys i estudiava literatura, els referents d’escriptores eren presentats en les seves històries personals vistes des del dolor i el fracàs, i aquí estan els exemples de suïcidi de Virginia Woolf i Sylvia Plath. En el cànon anglosaxó és protagonista absoluta la bogeria, el tancament, mentre que per als escriptors masculins això mateix és vist com un aïllament voluntari o un tret de la personalitat.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
Margarida Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats

Guaita què fan ara
Sèries

La llarga ombra del masclisme seguint el rastre d’un assassí en sèrie

Drama

‘Rosalie’, una dona barbuda contra la societat

animació

‘Hate songs’, ferides que no es curen