Llibres

Aventura emocional

La crítica i medievalista Antònia Carré-Pons inicia el camí de la nova editorial artesana Cal Carré amb títols de Willa Cather, Jesús Moncada i Virginia Woolf

La intenció és presentar nou llibres a l’any de clàssics moderns i en tres col·leccions

La crítica literària del nostre diari i filòloga medievalista Antònia Carré-Pons acaba d’encetar un nou projecte editorial amb l’herència de l’antic negoci familiar, Cal Carré, ubicat a la seva Terrassa natal. Com a targeta de presentació, Carré recorda que a la solapa del seu últim llibre, Com s’esbrava la mala llet (Club Editor, 2018), confessava ser filla de carnissers: “Ara, emprenc una nova aventura, he convertit la marca comercial de la carnisseria (Cal Carré) en una marca editorial.”

La intenció és presentar nou llibres a l’any de clàssics moderns i en tres col·leccions diferents, la majoria traduccions fetes per professionals de prestigi i que puguin oferir títols que omplin buits en la bibliografia actual. Amb tiratges de només 800 exemplars que no superin les 250 pàgines i amb preus que no arribin als 15 euros. El dissenyador Àngel Uzquiano ha preparat una col·lecció autènticament de butxaca. Una altra curiositat és que, a causa de la reinversió de l’herència del negoci d’embotits esmentada, al logotip dels llibre apareix el perfil d’un porc.

En una animada roda de premsa, Carré va mostrar la seva empenta i decisió afirmant: “Aquest projecte per a mi és una aventura cultural i emocional, perquè vull obrir el camí perquè alguns lectors amb obres breus s’apropin a d’altres de més llargues d’autors clàssics, i és una cosa emocional perquè vull reivindicar els meus orígens de filla i neta de carnissers i el treball artesanal.” Els primers títols són de luxe. Carré es va mostrar orgullosa de poder publicar Dos relats, de Virginia i Leonard Woolf –que va inaugurar la Hogarth Press– i Cinc vells, una pertinent antologia del malaguanyat Jesús Moncada: “Moncada ha estudiat el seu poble, els seus carrers, les seves mines, els seus llaüts, la gent, i els ha construït un univers literari molt humà. Ho aconsegueix amb les descripcions: intenses, sàvies, satíriques, tendres, crítiques i sornegueres. Però, sobretot, amb la llengua, la llengua popular que és una explosió continua de joia.” Tots dos s’integren en la col·lecció Menuts. El tercer, en la col·lecció Llibrets, és El pont d’Alexander, de la nord-americana Willa Cather, en una impecable traducció de Núria Sales, filla de l’eminent editor i novel·lista Joan Sales.

Carré va explicar que la idea va sortir durant el primer confinament: “Se’m va ocórrer recuperar la marca del negoci familiar, que portava tancat feia cinc anys. L’objectiu de l’editorial és servir de pont perquè la gent comenci a llegir els clàssics, una aposta per llibres més breus i barats per aconseguir que la gent llegeixi els grans clàssics en català. És fonamental que els clàssics parlin amb una llengua propera als lectors actuals, per què es publicaran noves traduccions, mentre d’altres es revisaran i es posaran al dia. Recuperarem traduccions antigues, les corregirem i actualitzarem i, a més, encarregarem traduccions noves a traductors de prestigi.”

Els pròxims títols de la tardor seran: Pobres, de Dostoievski, en traducció de Miquel Cabal; La necessitat de fer un bon acolliment a les dones estrangeres, de Flora Tristan, en traducció de Valèria Gaillard, i La ciutat de les dames, de Cristina de Pizan, en versió de Mercè Otero i pròleg de Victoria Cirlot. Altres autors del catàleg previstos seran James Joyce, Panait Istrati i Mary Wollstonecraft.

Antònia Carré també es va mostrar cofoia de poder comptar amb un equip amb Olga Jornet i la poeta Maria Callís Cabrera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona
música

Twenty One Pilots actuaran al Palau Sant Jordi l’abril vinent

Barcelona
ART

Estudien si la part superior del mosaic de la Casa Navàs també és de Joaquim Mir

REUS
art

Mor Richard Serra, l’escultor monumental

barcelona