Música

El govern homenatja Pau Casals amb un concert a Ginebra, seu europea de les Nacions Unides

La consellera Victòria Alsina destaca la lluita per la pau i els drets humans del músic català

El teatre Les Salons de la ciutat suïssa s’ha omplert per escoltar el Quartet Casals

Emotiu concert en homenatge a Pau Casals a Ginebra, la ciutat que acull la segona seu de l’Organització de les Nacions Unides (ONU) al món. El teatre Les Salons s’ha omplert aquest dijous al vespre per escoltar el Quartet Casals, una de les formacions de corda més reconegudes a nivell mundial, en l’homenatge al mestre del Vendrell. La consellera d’Acció Exterior, Victòria Alsina, ha recordat la figura del mestre i ha posat en valor la seva lluita per la pau.

El concert, organitzat per la delegació del govern a Suïssa, ha commemorat els 50 anys de l’estrena de l’Himne per les Nacions Unides composat per Casals, la seva condecoració amb la Medalla de la Pau i el seu històric discurs I am a Catalan.

L’any 1971 Casals (el Vendrell, 1876 - San Juan de Puerto Rico, 1973) tenia 94 anys i era reconegut com un músic universal. Forçat a deixar Catalunya arran de la victòria dels insurrectes a la guerra de 1936-1939, Casals va decidir no tocar en cap país que hagués legitimat el règim de Francisco Franco.

En el seu parlament, el músic va explicar com, al segle XI, a Catalunya es va formar el primer parlament en les assemblees de pau i treva que, de forma pionera, van posar límits als abusos de la guerra. El règim franquista va silenciar aquell discurs, però la premsa estrangera en va fer ressò i Casals va donar a conèixer mundialment la causa catalana.


Una vida dedicada a defensar la pau i els drets humans
Amb el concert d’aquest vespre, el govern vol reivindicar la figura de Pau Casals, els valors de pau, drets humans i llibertat que va universalitzar i, al mateix temps, posar en valor el compromís de l’executiu català amb el multilateralisme.

Alsina ha definit Casals com “un dels catalans més universals que hem tingut per la seva excel·lència, reconeguda mundialment, però també com a patriota, que va dedicar la seva vida a defensar la pau i els drets humans a través de la música”.

El Quartet Casals és un quartet de corda fundat l’any 1987 de la mà de Jordi Roch per reivindicar la figura de Pau Casals. Actualment està reconegut com un dels cinc millors quartets de corda del món.

A banda d’aquest concert homenatge, el govern i la Fundació Pau Casals treballen en el rodatge del documentari Un himne per a les Nacions Unides de Pau Casals, un projecte audiovisual que s’estrenarà l’any vinent amb “documents històrics, materials inèdits i entrevistes a personalitats i testimonis”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guardó

Antonina Canyelles, premi Jaume Fuster

Barcelona
Cinema

Blanes estrena un festival de cine que reconeix la trajectòria de Mònica Randall

Blanes
Llibres

Òmnium impulsa una recollida de llibres per renovar el fons de les biblioteques

Barcelona

Faulkner, l’autor de les mil veus

Barcelona
MÚSICA

Guillamino: “A la música del país, li falta un sentiment una mica més de tribu”

BARCELONA
música

Lecocq debuta amb ‘Sous la glace / Sota el gel’, un manifest bilingüe contra la superficialitat

la bisbal d’empordà
Crítica
música

Blau de Colònia

GIRONA
calonge

L’Orquestra Di-versiones encapçala el cartell del tercer OncoMusic Fest

calonge

Llum verda a la nova biblioteca central pendent de trobar el finançament de 13,9 milions

SANT CUGAT DEL VALLÈS