Cinema

Pere Solés estrena ‘El Cau’, sobre un Salt integrador

L’autor d’‘Ara’ s’endinsa en la realitat social saltenca per descobrir Aliou Diallo, un noi que és un model d’integració gràcies al treball d’un grup d’escoltes

Temporada Alta el projecta al Truffaut

Salt és el municipi més densament poblat de les comarques gironines, amb una població que sobrepassa les 30.000 persones i que està formada per un mosaic de cultures i nacionalitats. Malgrat això, malgrat viure a tocar les unes de les altres, les diverses comunitats tot sovint conviuen aïllades. És a dir, cadascuna fa la seva.

Després de tractar un tema tan complex com és la problemàtica de trastorns alimentaris en l’adolescència amb el film Ara, Pere Solés s’ha tornat a posar rere la càmera per captar una altra realitat social, la immigració, centrant la temàtica en Salt, amb un índex molt elevat de persones migrants. Rodada en temps de pandèmia i superant, per tant, tota mena de problemes de producció, el resultat és El Cau, pel·lícula que avui s’estrena al cinema Truffaut (20 h), dins la programació seleccionada pel festival Temporada Alta .

El Cau mostra la lluita d’un grup d’escoltes de la localitat gironina per reduir les barreres existents entre les dues comunitats i incloure-hi joves d’origen immigrant. El Cau farà de xarnera per aconseguir que aquests dos mons tan distants i tan propers conflueixin i caiguin les barreres o, si més no, es facin més baixes.

Pere Solés, documentalista abans d’emprendre la seva etapa com a director en solitari, torna a utilitzar personatges reals (no actors) per explicar aquesta història d’inclusió que forma part d’un projecte més ampli d’educació en valors amb els monitors de l’Agrupament Escolta de Salt que consta de la realització d’un curtmetratge, del muntatge d’un making of documental amb material enregistrat pels mateixos nens i nenes amb els seus mòbils i, finalment, de la realització del llargmetratge de ficció amb persones reals que ara arriba a les sales.

“Calen més Alious Diallo”

Encara que és un retrat coral i social, hi ha un protagonista clar: Aliou Diallo, un jove d’origen guineà que va aconseguir creuar el pont d’un Salt que li era negat –“per desconeixement mutu”, com destaca Solés– gràcies a la seva inquietud, i un cau que li va obrir les portes a aquest món que fins aleshores li era aliè. “Una encarregada de l’Espai Jove va preguntar a Aliou, que sovintejava el lloc per anar a fer fotocòpies, per què no provava de participar en les activitats que feien al grup escolta, i no va trigar gens a integrar-s’hi. La història de l’Aliou, malauradament, no és la més habitual. No hi ha gaires Alious i en calen més per continuar avançant com a societat”, declara el cineasta, que també exerceix de metge de professió. El film és una producció de DDM Visual, amb la col·laboració de Televisió de Catalunya i el suport de l’Ajuntament de Salt, l’Ajuntament de Figueres i Minyons Escoltes i Guies de Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona