Patrimoni

Un mirador per a les petjades de dinosaure

El jaciment de Fumanya, al Berguedà, tindrà un itinerari exterior

El jaciment paleontològic de Fumanya, situat al municipi berguedà de Fígols, tindrà un itinerari exterior amb miradors que permetran observar les petjades de dinosaure fossilitzades. Es tracta del jaciment més important d’Europa i d’un dels més rellevants del món perquè inclou unes 2.000 petjades de dinosaures conservades en una paret de roca de 75 metres d’alt i 500 metres de llarg. L’antiga explotació minera de carbó a cel obert, activa entre 1975 i 1986, va deixar al descobert aquest ric llegat del cretaci, que ha permès la construcció del Centre d’Interpretació Dinosaures Fumanya, gestionat pel Museu de les Mines de Cercs.

La comissió territorial d’Urbanisme de la Catalunya Central ha aprovat aquesta setmana la creació de l’itinerari exterior al jaciment paleontològic. El projecte d’habilitació del recorregut per a vianants, impulsat pel Consell Comarcal del Berguedà, preveu les intervencions mínimes necessàries per fer visible el jaciment i incorporar-hi la interpretació dels seus trets fonamentals. Per fer-ho possible, es proposa reutilitzar els camins existents, emprats pels camions de l’antiga explotació minera, i evitar l’impacte que provocaria el moviment de terres per a l’obertura de noves vies.

Els camins es condicionaran per al trànsit de vianants i per a vehicles de manteniment, amb paviment natural. Allà on no existeixi camí, s’habilitaran passeres i plataformes elevades. On sigui estrictament necessari, els camins es delimitaran amb baranes baixes laterals, per evitar que els visitants s’apropin excessivament a les petjades.

Al llarg del camí, en punts estratègics, es disposaran punts d’interpretació amb l’explicació dels principals valors del jaciment, de vidre transparent, per minimitzar l’impacte paisatgístic. El projecte també preveu la col·locació de 10 bancs de diferent tipus al llarg de l’itinerari. El jaciment de Fumanya va ser declarat bé cultural d’interès nacional el 2014.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona