Música

crònica

GIO: un amor que mai ‘falla’

La GIO no s’ha adormit rere l’èxit del seu 10è aniversari a Girona, sinó que acaba d’estrenar la seva última producció, centrada en El amor brujo de Manuel de Falla. La vetllada, dissabte passat al Teatre de Bescanó, va començar amb una selecció de les Canciones españolas antiguas, compilades i harmonitzades per Federico García Lorca. La connexió era evident, ja que “Lorca i Falla es van conèixer a Granada l’any 1920, quan l’escriptor aspirava a ser músic”, com va explicar de manera amena la cantant Mariola Membrives. Algunes de les cançons són francament conegudes pel gran públic i la cantaora cordovesa els va imprimir una interpretació sorprenentment delicada i intimista, il·luminada al mig de l’escenari negre.

L’acompanyava la teclista Marta Puig, que seguidament va poder brillar amb una altra obra de Falla, el Concert per a clavicèmbal i cinc instruments (1926), aquí adaptat al piano. Els músics han prestat un ritme fluid i entretingut a aquesta obra que, al gust de l’època, combina equilibradament lirisme, avantguarda i burlesc; fent que sigui més distès i fàcil per als espectadors, el concert va continuar sent comentat, aquesta vegada pel director Francesc Prat, a qui s’agraeix el compromís vers les músiques del segle XX, que ens són més properes i es mereixen més rotació en viu.

I finalment, El amor brujo. Recordem que Falla va reescriure diverses vegades la partitura, però Prat va decantar-se per l’original del 1915, que en realitat ja conté tot l’esplendor essencial de la composició, incloent els seus passatges més coneguts, com ara la mítica Danza del fin del día i l’encisadora Canción del fuego fatuo (sense sorpresa, repetida en el bis).

Canviant el vestit de color marfil per un vermell flamífer, Mariola Membrives va congeniar ímpetu i sensibilitat, fent en alguns moments ballar el mateix director, visiblement implicat en la seva orquestra de cambra, que també respira un alè de joventut.

El sortilegi no acaba aquí: la GIO portarà el cap de setmana vinent El amor brujo a Palafrugell i a Tarragona, respectivament, els dies 27 i 28 de novembre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona