Cultura

Gastronomia que entra pels ulls

“Hi ha moltes coincidències entre el cinema i la cuina”, assegura el director Eric Besnard, que avui estrena Delicioso. “Tant les cuines com els platós són piramidals –argumenta–. Hi ha el xef o el director a dalt de tot, cadascú té la seva funció i s’hi lluita contra el temps. Al restaurant, la gent ve a seure i gaudir mentre altres treballen, ben igual que al cinema. No és casual que hi hagi molts cambrers de restaurant que són actors a l’atur.” També tenen en comú la lluita per la llibertat de creació: “El meu film parla de la llibertat dels cuiners per crear plats, d’anar més enllà de reproduir receptes. Hi ha un paral·lelisme evident amb el cineasta i com s’allibera del poder dels diners per proposar la seva subjectivitat al món.”

No és estrany que la cuina estigui present a totes les cinematografies i reflecteixi la riquesa i diversitat. Sovint posa l’accent en la capacitat de despertar els sentits i fer feliç la gent. En destaquem alguns exemples.

‘El festí de Babette’

El contrast entre la lluminositat i la sensualitat de la cuina francesa i el puritanisme d’un remot poblet danès del segle XIX és al centre d’un film dirigit el 1987 per Gabriel Axel que va guanyar l’Oscar al millor film en llengua no anglesa.(Disponible a Filmin.)

‘Comer, beber, amar’

Abans de triomfar als Oscar amb Brokeback mountain, el taiwanès Ang Lee va tornar a la seva terra el 1994 per retratar un vell xef amb tres filles que li donen alegries i maldecaps.

‘Big night’

Stanley Tucci va codirigir i protagonitzar el 1996 una ullada melancòlica al mite del somni americà. Dos germans napolitans munten un restaurant a Nova Jersey i topen amb l’escassa sensibilitat culinària dels nord-americans.

‘Chocolat’

El suec Lasse Hallström va tancar els anys noranta, la seva millor dècada creativa, amb aquest conte de fades ambientat en un poble francès i protagonitzat per Juliette Binoche, Johnny Depp i la xocolata. (Disponible a Netflix.)

‘Ratatouille’

Només l’estudi d’animació Pixar es podia atrevir amb una premissa tan agosarada com la de Ratatouille: convertir una rata en xef del millor restaurant de París, creadora d’un plat de samfaina que fa viatjar a la infantesa el crític gastronòmic més amargat. (Disney+.)



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Guim Costa, nou degà del Col·legi d’Arquitectes

BARCELONA

Barcelona toca el cel a la Torre Glòries

barcelona

El mural Acid, de Keith Haring, Bé Cultural d’Interès Nacional

BARCELONA
Crònica

Iggy Pop, un animal en llibertat

Tolosa

Oques Grasses exhaureix les entrades del seu desè aniversari al Palau Sant Jordi

BARCELONA

Canes 2022: Zombis per a una revifalla

Canes
JORDI PIGEM
LLETRES

“L’objectiu és controlar la gent, no la covid”

L’ESCALA

L’art de Godia, en venda

barcelona

Banyoles es prepara per a un cap de setmana de jazz

BANYOLES