Música

Pepe Sales i Maya Angelou, una aliança afrocatalana

La 15a edició del festival de La Penyora, dedicada a “la dona negra que es va rebel·lar contra el destí”, s’inaugurarà dissabte amb un acte a La Mercè de Girona presentat per Pepe Ribas

Dona i negra, nascuda en el gueto en els anys vint del segle passat, violada pel company de la seva mare, mare soltera adolescent, obligada a exercir la prostitució, com ja ho havia fet la seva mare, per tirar endavant en moments especialment difícils... Maya Angelou (Saint Louis, Missouri, 1928 - Winston-Salem, Carolina del Nord, 2014) semblava tenir tots els números per tenir una vida curta i desastrosa, però és va rebel·lar contra el seu destí i “amb la seva enteresa i el seu estudi, va aconseguir canviar el transcurs del món”, en paraules de Consol Ribas, codirectora amb el seu company de vida i projectes Lluís Llamas de l’Associació La Penyora Cultura i del Festival d’Art Independent Pepe Sales, que centrarà la 15a edició, entre el 22 de gener i el 9 de febrer, a l’escriptora i activista Maya Angelou, “una dona negra i triomfadora”.

Amb moneda ‘pròpia’

Com ja és habitual, fa mesos que Ribas i Llamas van anunciar que el personatge triat per inspirar els creadors participants en el 15è Pepe Sales seria Angelou, i curiosament fa pocs dies van començar a circular pels Estats Units les primeres monedes de 25 centaus de dòlar amb la imatge d’Angelou, la primera dona negra que rep aquest honor. “Ens diuen si tenim una bola de vidre per veure el futur”, va dir ahir Consol Ribas, amb ironia sobre l’encert de triar Angelou, en la presentació del festival, que va tenir lloc a la sala Miquel Diumé de l’ajuntament de Girona, amb la participació del regidor de Cultura, Quim Ayats (“Maya Angelou és una pionera, en un festival pioner com el Pepe Sales”), i Diana Español, coneguda artísticament com Dididayan, que presentarà amb Aleix Cabarrocas l’espectacle central del festival, el dimarts 25 de gener a l’Auditori de la Mercè (20 h). Diana Español, negra i catalana, va recitar alguns versos d’Angelou traduïts per Quim Español i Francesc Francisco-Busquets. Diana, que va denunciar les “subtils” mostres de racisme que pateixen constantment els afrocatalans en el seu dia a dia, participa en el projecte Un toc de Salt, que implicarà joves saltencs en risc d’exclusió social, en un espectacle que es presentarà d’aquí a uns mesos al Palau de la Música Catalana. “No pot espantar tant un color de pell, no pot ser tan perillós”, va dir.

Dissabte, la inauguració

El Festival Pepe Sales, que en aquesta edició vol sobretot treure a la llum el talent “impressionant” i poc conegut dels joves artistes afrocatalans de Salt, Banyoles o Palamós (“Un dels col·lectius més en expansió”), manté la seva estructura habitual i s’inaugurarà dissabte amb un acte al Centre Cultural La Mercè (20 h, gratuït com totes les activitats del festival) que serà presentat per Pepe Ribas, creador de la revista Ajoblanco i comissari de la gran exposició sobre la contracultura al Palau Robert. “Amb ell compartim la voluntat de cercar una cultura al marge de l’oficial”, va dir Lluís Llamas. En la inauguració hi intervindran creadors afroamericans i afrocatalans i hi haurà una performance amb poesia i música, a més de la inauguració de l’exposició col·lectiva, comissariada per Àngels Artigas i Provi Casals, i centrada en la Dona negra.

El diumenge 23, al cinema Truffaut (19 h), s’hi projectarà un documental sobre Angelou, And still I rise (2016), i el dilluns 24 arribarà el moment de la reflexió i la poesia, amb un acte a La Mercè en què el professor Ángel Delgado oferirà una conferència sobre Angelou com a activista pels drets civils, i tot seguit diverses dones llegiran textos de l’autora.

Els dimarts 25, més de 40 artistes participaran en l’esmentat espectacle de l’Auditori de la Mercè, amb l’habitual barreja de disciplines i estils, i el dimecres 26 el Cinema Truffaut tornarà a ser la seu del festival de curtmetratges inèdits, inspirats per la vida i l’obra de Maya Angelou, amb noms recurrents com el d’Albert Serra. El dijous 27, a La Mercè, hi tindrà lloc un debat obert sobre els temes que suscita la figura sempre vigent de Maya Angelou, “una dona que ens dona llum a homes i dones” i que és el motor d’un festival que vol fusionar blancs i negres, a la Girona del segle XXI.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona
música

Twenty One Pilots actuaran al Palau Sant Jordi l’abril vinent

Barcelona