Arts escèniques

Crítica

teatre

Xàfec profund

Un succés per una imprudència sempre porta seqüeles. En un incendi, posem per cas, l’arbreda trigarà a recuperar-se. I el raig d’aigua per apagar el foc crea torrenteres noves. També en l’obra radical d’Anja Hilling que Julio Manrique llegeix com una crònica en present continu però des de la contenció, seient (durant bona part de l’acció) els amics que estan fent una barbacoa en un bosc necessitat d’aigua des de feia dies. La sensació de viatge de l’espectador és constant. Hi ha una velocitat que evoca la de Carrer Robadors o, més enrere a aquella inesperada adaptació d’El curiós incident del gos a mitjanit.

En aquesta narració hi emergeixen les veritats més profundes dels personatges; fins i tot aquelles de què ni ells mateixos són conscients al principi de la festa. En cap moment afluixa la tensió de la narració. En les dues hores del muntatge. I, paradoxalment, el quadre té espais per relaxar la consciència amb una coreografia (de Ferran Carvajal) quasi hipnòtica amb una Mima Riera que s’apodera de l’escenari des del silenci. Puntualment, tots els altres intèrprets s’hi sumen i conflueixen en un moviment que pot recordar la devastació o el moment de calma abans de sucumbir. Un preciós mirall desolador. L’incendi és destructiu i preciós alhora; quasi incomprensible com per entendre que és un bomber l’animal negre del títol que lluita per apagar un foc que ha provocat la negligència d’aquest grup de privilegiats. L’audiovisual envolupant i els reflexos de llums doten d’acció en consonància amb el passatge de cada escena. Quan els personatges perden la seva orientació i el seu escut d’èxit social es descobreixen vulnerables com un cabirol, com un ocell que ha perdut el niu i no sap on aturar-se. El xàfec és interior i profund. Hilling no és reconcilia pas amb els seus protagonistes i els deixa desorientats, devastats com el bosc i les bèsties que provaran de refer-se, si hi arriben, la primavera vinent.

Animal negre tristesa
Autoria: Anja Hilling
Direcció: Julio Manrique
Intèrprets: Màrcia Cisteró, Mima Riera, Mia Esteve, Joan Amargós, David Vert, Ernest Villegas, Jordi Oriol, Norbert Martínez
26 de gener (fins al 6 de març) a la Sala Beckett


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA
CrÒNICA

Un Sant Jordi fred, però esplendorós

TEATRE

La Perla 29 incorpora un ‘Zoo de vidre’

BARCELONA
CRÒNICA

Banyoles, lectora i novel·lada

crònica

Diada radiant en el retorn a l’essència

crònica

Una sola música que tothom balla com vol