Música

Mor als 93 anys el tenor Bernabé Martí, vidu de Montserrat Caballé

El cantant aragonès es va retirar dels escenaris el 1985 per dedicar-se a la Fundació Montserrat Caballé

El tenor Bernabé Martí, vidu de la soprano Montserrat Caballé i amb una reeixida carrera internacional fins a la seva retirada, el 1985, ha mort als 93 anys a Barcelona, segons ha informat la fundació de la família. A través de les xarxes socials, la Fundació Montserrat Caballé ha comunicat "la trista pèrdua del nostre estimat familiar i President Honorífic de la Fundació, Bernabé Martí". 
Molt vinculat durant la seva carrera al Gran Teatre del Liceu, el coliseu operístic també li ha dedicat un missatge a les xarxes: "Amb gran aflicció diem avui adéu al tenor Bernabé Martí, qui va debutar al Liceu el 1960 amb El cap del drac i al qual vam gaudir en papers com Calaf (Turandot), Cavaradossi (Tosca) o Roberto Devereux, entre d'altres". 
Nascut el 14 de novembre del 1928 com Bernabé Martínez Rebla a Villarroya de la Sierra (Saragossa), va ser el sisè fill d'una família de pagesos i als 13 anys va deixar l'escola per treballar les terres i com a pastor de cabres. Va ser allà on es van descobrir les qualitats de la seva veu i va entrar a formar part de la banda del poble, on va aprendre solfeig i a tocar el saxofon i on va començar a cantar jotes. 
Un rector que el va escoltar el va portar a Saragossa per estudiar cant i posteriorment va ampliar els seus estudis al Conservatori de Madrid i a l'Acadèmia de Santa Cecília de Roma, on va seguir tres cursos fins que va completar la seva formació el 1956.  
Poc després va iniciar una carrera professional que li portaria primer per grans teatres espanyols, i així entre el 1963 i el 1964 va interpretar al Liceu les òperes Manon, La Bohème o Madame Butterfly, al costat de la qual seria la seva esposa, Montserrat Caballé, amb la qual es va casar el 1964 i va tenir dos fills, inclosa la també soprano Montserrat Martí. El 1965 va viatjar a Amèrica per actuar en teatres lírics de l'Argentina i Mèxic, fins a arribar a actuar al Carnegie Hall de Nova York, al costat de la famosa soprano Renata Tebaldi en la representació de Mefistòfil.  Durant més de tres dècades va actuar a nombrosos teatres d'arreu del món, en papers principals d'òperes com Carmen, Norma, Rigoletto o El Pirata.  Afectat per una malaltia pulmonar des del 1972, i després per una afecció cardíaca, va acabar retirant-se l'any 1985 per dedicar-se a la Fundació Montserrat Caballé. 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Josep Maria Sebastian: “Tots els crims són de proximitat... per a algú segur”

campdevànol
música

La cantant kurda Aynur Dogan encapçala el FIMPT de Vilanova i la Geltrú

vilanova i la geltrú
MÚSICA

La periodista empordanesa Georgina Arnau debuta en la música com Genna amb ‘El pacte’

castelló d'E.
art

El ‘Bestiari’ de Carlos Casas porta a Venècia sons i imatges d’onze parcs naturals catalans

venècia
Crítica

Quant n’hem d’aprendre!

música

Cala Vento guanya amb ‘Casa Linda’ els Premis Min al millor disc de rock i al millor disc de l’any

torroella / figueres
guardó

Raimon rebrà el Premi Prat de la Riba 2024 de l'IEC la diada de Sant Jordi

barcelona
Cultura

Mor Feliu Trujillo, prestigiós ceramista artístic d’Esparreguera

TEATRE

Gorina trasllada a ‘Ifigènia’ el dolor de totes les dones sacrificades

BARCELONA