Art

El centenari Beulas es rendeix a la seva obra sobre paper

La Casa de la Paraula exposa unes quaranta aquarel·les, dibuixos i litografies de col·leccions colomenques

Quan l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners va fer una crida als veïns per commemorar el centenari del pintor Josep Beulas (1921-2017) amb una exposició de les obres que es conservaven al poble, va descobrir amb sorpresa que n’hi havia tantes, que més valia repartir l’homenatge en dues tongades. La primera exposició, Els nostres Beulas, l’estiu del 2021, va recollir doncs una àmplia selecció de la seva pintura a l’oli, i la que es presenta fins al dia 18 d’aquest mes a la Casa de la Paraula permet endinsar-se en la seva obra sobre paper, des de dibuixos a aquarel·les, sanguines i litografies, igualment de totes les seves etapes creatives i procedents de col·leccions colomenques.

Beulas sobre paper, que ofereix al visitant una quarantena d’obres que poques vegades han estat exposades al públic, ressegueix des dels retrats primerencs fins als paisatges que secs que va convertir en el seu principal terreny d’experimentació, un paisatge “tènue, líquid i ple de matisos i intencions”, com el descriu l’alcalde, Joan Martí, en el catàleg. Els comissaris, Sebastià Goday i Farners Torra, assenyalen que l’obra sobre paper, sigui l’aquarel·la, el gravat al carbonet, el dibuix o l’aiguada, sol definir-se per la immediatesa i la velocitat, i també pels formats en general petits, i la posen en relació amb els inicis precaris de Beulas, sovint sense taller fix, treballant de sastre, i aprofitant qualsevol paper per deixar córrer la seva imaginació. L’exposició aplega uns quants d’aquests dibuixos robats a les hores, també durant la mili a Osca que va descobrir-li el paisatge que finalment adoptaria com a segona llar, però també esbossos acadèmics del seu pas per l’escola de San Fernando de Madrid i les seves visions properes a l’abstracció del final de la seva vida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça MargaridaXirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles
Cinema

Belén Rueda i J.A. Bayona animen la recta final del BCN Film Fest

Barcelona
‘thriller’

Un altre líder suec pacifista amb un final tràgic