Arts escèniques

Crònica

Òpera per al poble

Dotze músics van interpretar, ahir, un petit fragment d’‘Aida’ des dels balcons pels 175 anys del Liceu

Alguns turistes es disposaven, ahir a les cinc de la tarda, a devorar una paella en plena Rambla, no se sap si per dinar, berenar o sopar, quan van veure una multitud congregar-se davant el Liceu. Dotze músics de l’orquestra del Gran Teatre del Liceu van aparèixer amb instruments de vent als tres balcons del teatre i van oferir un breu concert de cinc minuts, en què van interpretar un fragment d’Aida, que es va tancar amb una sonora ovació. Una parella d’alemanys preguntava després quin era el motiu d’aquest breu concert i dos homes amb vestit i corbata els van en explicar que era pel 175è aniversari del Liceu. Primer, en anglès, però els catalans devien ser fans de Wagner, perquè van acabar tots parlant en alemany. Tres turistes franceses van demanar també per aquest inesperat concert i van riure quan van saber que els cinc minuts eren per al poble, que la gala de debò, amb autoritats i dives, es feia a dins el Liceu. El miniconcert es va repetir a les 17.30 h.

La Rambla recupera el pols a mesura que s’apaga la pandèmia. L’italià, el català, el castellà i altres llengües també es podien sentir, ahir, al mateix lloc on el 4 d’abril del 1847, avui fa just 175 anys, la burgesia catalana va inaugurar el seu temple operístic i social. Des de llavors, s’hi han fet més de 23.800 funcions.

Per commemorar aquesta fita històrica, els floristes de la Rambla van engalanar l’entrada amb tres grans rams de flors i el vestíbul del teatre. La festa es va desplaçar, després, a dins, en una gala especial amb figures internacionals com ara Sondra Radvanovsky, Lisette Oropesa, Iréne Theorin, Ludovic Tézier i Joseph Calleja. Inicialment, estava previst que actués la soprano russa Anna Netrebko, que ha cancel·lat les actuacions a causa de la invasió russa d’Ucraïna. El concert va congregar també veus del país com ara Marta Mathéu, Manel Esteve i Manuel Fuentes, l’argentí Raúl Giménez i el baix italià Giacomo Prestia. La direcció escènica va ser de Valentina Carrasco, i la musical, del mestre Marco Armiliato. El programa va incloure fragments de Macbeth de Verdi, Lucia di Lammermoor de Donizetti i Turandot de Puccini.

Pere Aragonès, president de la Generalitat, Ada Colau, alcaldessa de Barcelona; Natàlia Garriga, consellera de Cultura, Núria Marín, presidenta de la Diputació de Barcelona, i Meritxell Batet, presidenta del Congrés dels Diputats, són algunes de les autoritats que van assistir a la gala d’ahir, que es va enregistrar i estarà disponible a la plataforma audiovisual Liceu+ el proper 3 maig.

La celebració continua aquest vespre, a les 21 h. La Font Màgica de Montjuïc farà una coreografia especial de 30 minuts amb un repertori d’àries d’òpera. L’acció es repetirà els dies 7, 8 i 9 d’abril. Avui, també està previst que facin un repic de campanes alguns dels campanars propers al Liceu, com ara l’església de Santa Anna, la basílica de la Mercè, la basílica de Sant Just i l’església de Betlem. El carilló de la Generalitat se suma a la celebració dedicant-hi l’audició d’avui a les 18 h, amb la interpretació d’una selecció de temes d’òpera a càrrec d’Anna Maria Reverté, que es podrà sentir des dels carrers i places propers.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

obituari

Mor als 63 anys Laurent Cantet, Palma d’Or de Canes per ‘La classe’

París
CULTURA

La Mostra Nacional de Teatre Amateur compleix vint anys a Pineda

PINEDA DE MAR

Un tribunal anul·la la condemna contra el productor Harvey Weinstein

Nova York
Cultura

Mor Mike Pinder, cofundador i teclista de The Moody Blues

ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona