Música

Crítica

música

Exhibició tècnica

Pocs dies després del seu debut al Gran Teatre del Liceu, la mezzosoprano francoitaliana Lea Desandre va presentar-se al Palau de la Música ben acompanyada de l’Ensemble Jupiter, que lidera el llaütista Thomas Dunford. Un programa dedicat al darrer Renaixement i primer barroc anglesos (John Dowland, Henry Purcell) va ser l’escollit, amb unes versions en què vam constatar els nous camins de l’actual món de la música antiga. Allunyats de la pretesa reconstrucció i de l’arqueologia sonores dels grups pioners de l’esmentat fenomen, ara per ara podem trobar-nos amb plantejaments en què els Jupiter, per exemple, vesteixen els repertoris amb instrumentacions que no es corresponen ni al temps ni a la geografia del compositor de les obres interpretades. O el que és el mateix: oferir les obres amb una estètica sonora pròpies del futur respecte al temps real del compositor, com així va passar amb l’insòlit i italianitzant acompanyament amb ensemble de cordes per a la música de Dowland, quan aquesta música encara no havia conegut l’existència d’aquest ensemble a Anglaterra, però sí a Itàlia en localitzar-se per primera vegada en la primera edició de L’Orfeo (1607) de Monteverdi. Això va donar lloc a un resultat tímbric i a unes instrumentacions més barroques que tardorenaixentistes de les peces d’un dels més grans compositors anglesos de llaüt.

Amb una emissió pura, cristal·lina i transparent, sempre amb un escrupolós sentit en la declamació del text, Desandre va demostrar el perquè, malgrat no arribar als 30 anys, és una de les veus més cotitzades del moment. L’Ensemble Jupiter, per la seva banda, es va erigir en una agrupació de potents i interessants instrumentistes en què el pas del temps li permetrà anar més enllà de l’exhibició tècnica per endinsar-se més en els profunds misteris de l’art de la interpretació.

Desandre, Dunford & Jupiter
Cicle Grans Veus
Palau de la Música, 2 de maig


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda