Cinema

El film ‘Canigó 1883’ tancarà el viatge de Verdaguer

El director Albert Naudín ressegueix el documental de ‘Maleïda 1882’ amb Lluís Soler i Sílvia Bel al rodatge

La pel·lícula, que s’estrenarà l’estiu del 2023, inclourà imatges aèries dels Pirineus

El director Albert Naudín completarà el viatge de Jacint Verdaguer pels Pirineus amb Canigó 1883. Serà la continuació de Maleïda 1882 (FilmExplora, 1989), en què indagava en el viatge del poeta a l’Aneto. Lluís Soler i Santi Pocino repeteixen en aquest segon capítol final, en el que també s’hi sumen altres intèrprets com Sílvia Bel i Xavier Boada, juntament un centenar de figurants que apareixeran al nou documental. FilmExplora i la Fundació Jacint Verdaguer han presentat aquest matí el projecte, que ja ha iniciat rodatge i que espera estrenar el film a l’estiu del 2023.

Canigó 1883, la llegenda pirinenca de Jacint Verdaguer és un còctel biogràfic entre les cròniques pirinenques de Verdaguer i el relat més íntim del poeta. Soler interpreta, un altre cop, el Jacint Verdaguer al 1901, que recorda l’aventura de dues dècades enrere, mentre que Pocino és el Verdaguer jove que tresca per les muntanyes: És dalt del puig de Balaig que se li revela la idea del protagonista del poema que està escrivint, Canigó, un cavaller de l’època medieval, que és corprès per una fada amb poders d’encanteri. Aquesta el sedueix i se l’endú en una carrossa voladora estirada per un estol de daines. El viatge del carruatge travessa els Pirineus en un context bèl·lic entre sarraïns i cristians. El guió de Bernat Gasull transforma aquest vol amb unes imatges aèries que ensenyaran la magnificència del Pirineu descrita per Verdaguer a principis del segle XIX.

La pel·lícula ha iniciat una campanya de micromecenatge a través de la plataforma Verkami que pretén recaptar 20.000 euros per a despeses de producció i difusió, que es tancarà el 23 de juny

Canigó 1883 entoma el tram final de rodatge en indrets com Vallespir, el Conflent, la Cerdanya, l’Alt Urgell, el Pallars, l’Alta Ribagorça –fins a Benasc–, la Vall d’Aran i Arieja. Una volta magistral entre els Pirineus del Sud i del Nord, del Canigó a la Maleïda –l’Aneto–. Tot un territori d’influències culturals i lingüístiques compartides que d’alguna manera formaven part de la gran pàtria que Verdaguer va idealitzar.

‘Verdaguer Pirineus’

‘Verdaguer Pirineus’ és un projecte audiovisual basat en la recerca extensa de les fonts documentals escrites per Verdaguer, convertides en imaginari col·lectiu a través de la literatura; i té per objectiu mostrar l’impacte que va tenir la muntanya en Verdaguer, el valor intangible de la cultura catalana sobre aquests paisatges ja sigui a nivell lingüístic, antropològic, faunístic, llegendari i donar-lo a conèixer al gran públic. Està impulsat per la productora FilmExplora i la Fundació Jacint Verdaguer. El projecte també es pretén donar una visió del tarannà i pensaments del poeta com un home revolucionari de la seva època però alhora en un conflicte permanent amb ell mateix. Poeta i capellà, una dualitat sovint difícil de conciliar i que es reflecteix molt bé en les diferents etapes de la seva vida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ART

Un incendi malmet part d’una exposició al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

salt
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA
DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA
CrÒNICA

Un Sant Jordi fred, però esplendorós