Cultura

Converses per veure la Catalunya del futur

Comanegra presenta Visions de Catalunya. Disset converses per encarar el futur, coordinat i editat pel promotor cultural Jordi Mayoral. “Una radiografia d’on som i cap a on anem a partir de les converses amb disset professionals d’àmbits diversos que aporten una visió plural, rigorosa i rica en matisos del moment que viu el país”, afirma Mayoral.

Durant els últims anys al país i al món han aparegut una sèrie de reptes que han sacsejat la ciutadania, hem viscut vivències comunes que han canviat la manera d’entendre la societat i que han capgirat el nostre sistema de valors. Per reflexionar-hi es publica Visions de Catalunya, un llibre que ens ajudarà a orientar-nos i trobar respostes a aquells debats que exigeixen canvis de model que ens permetin avançar com a societat.

“Intento dibuixar els grans eixos temàtics. Alguns són ben evidents (democràcia, justícia, economia, habitatge, ecologia, feminisme i igualtat, salut, cultura i ensenyament), i d’altres es van fent necessaris a mesura que ho valoro (territori, treball, innovació i digital, alimentació, administració i comunicació). Després, penso quina persona de cada àmbit pot ser la ideal; intento combinar diferents criteris, amb l’objectiu de tenir una visió polièdrica d’edats entre 28 i 59 anys, reconeixement públic divers i procedència dels diferents territoris de Catalunya, amb el propòsit de generar una narrativa variada com ho és el nostre país”, afirma Mayoral.

Hi trobem una sèrie d’eixos que sobrevolen de manera transversal la gran majoria de converses: l’evidència que cal un aprofundiment democràtic, com emfatitzen Joan Burdeus i Xavier Antich, el repte de la igualtat que propugnen el feminisme i l’antiracisme, en paraules de Míriam Hatibi, i la necessitat d’abordar l’ecologia com a eina per salvaguardar el món, com afirma Marta Tafalla.

També s’aborda el repte de la cultura i l’ensenyament, amb  Raül Garrigasait i Xavier López. Salvador Macip posa la salut al centre i analitza el sistema sanitari; Germà Bel posa sobre la taula debats econòmics acurats, i Josep Maria Ganyet busca com afrontar la transformació digital.

A més, cal buscar camins per humanitzar la justícia i l’administració pública, com diuen Marina Roig i Victòria Alsina, i s’han de trobar eines per crear un territori equilibrat, com ens indica Marina Sisternas. Cal reconduir la qüestió de l’habitatge i del treball digne, segons Xavier Mauri i Carmen Juares. També necessitem fer autocrítica interna, com assevera Mònica Terribas, sense oblidar el paper de les generacions que venen també en l’àmbit de l’alimentació i dels drets de les persones, com destaquen Marta Segarra i Josep Roca.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.