Llibres

Gandia recupera la capital de la literatura en català

La capital de la Safor és un dels territoris més rics de la literatura catalana i de l’europea. Pocs poden presumir de tenir grans figures medievals com Ausiàs March, Roís de Corella, Joanot Martorell i la família Borja. A més d’una tradició que ha arribat fins als nostres dies, amb molts escriptors que demostren la força cultural que representa la comarca.

Parlant d’actualitat, Gandia va ser el cap de setmana passat bressol de la literatura durant la segona edició de la Plaça del Llibre. Quasi un miler d’exemplars venuts i 3.000 assistents a la Plaça Rei Jaume I, amb títols destacats com Susi, la reina de les abelles, de Rosa M. Fernández i Mireia Banyuls (Edicions 96), guanyadora triomfal en vendes; seguit de Coques valencianes, de Chelo Peiró (Editorial Tívoli) i La llegenda de Bernat, el pirata malfadat, de Santiago Díaz i Cano (Andana Ed.). La literatura infantil i juvenil, la matèria de més èxit, molt renyida amb l’assaig.

La Plaça del Llibre de Gandia ha comptat amb més de 40 activitats, l’aportació de 18 editorials al programa i 1.600 títols diferents a la venda en un espai gestionat per tres llibreries de la localitat (Ambra Llibres, Gavina Llibres i Llibreria Ferrer). Gandia li ha tirat un pols a la sufocant calor saforenca d’aquest cap de setmana, rebent més de 3.000 assistents, participant en les activitats oferides per la Plaça del Llibre o adquirint algun llibre dels quasi miler d’exemplars venuts.

No exagerava l’alcalde José Manuel Prieto afirmant que “Gandia és per uns dies capital de la literatura. El llegat literari de Gandia s’ha anat consolidant al llarg de la història. Des d’autors com Ausiàs March, Joanot Martorell o Roís de Corella, fins l’extensa nòmina d’autores i autors que presenta la ciutat en l’actualitat” va afegir. Molts d’ells han participat en una programació diversa, amb 46 activitats dirigides tant al públic infantil i juvenil com a l’adult en diferents formats i gèneres: presentacions de narrativa, assaig i LIJ, micros oberts de poesia, tallers infantils, clubs de lectura, muixerangues, concerts, etc. Per una altra banda, “la resposta del públic ha estat fantàstica, acompanyant-nos a les presentacions i a les activitats programades. Així com la convivència amb els professionals del sector, llibreries, editorials i escriptors, que han fet de la capital de la Safor el punt neuràlgic de la literatura catalana al nostre país”, ha afirmat Rafael Domínguez, director de la Plaça del Llibre. L’acontentament per part dels llibreters també s’ha de destacar ja que, amb un desplegament de més de 1.600 títols diferents de 150 editorials, s’ha demostrat que la literatura en valencià té diversitat i qualitat. Aquestes destaquen també, que la literatura infantil i juvenil ha suposat la matèria guanyadora en vendes.

Així, la Plaça suposa un punt de trobada de tot el sector del llibre. Autores i autors, editorials, llibreries, biblioteques lectores i lectors… Els visitants de la Plaça han pogut descobrir títols nous per a les seues prestatgeries a una llibreria gestionada de manera col·laborativa per les llibreries més actives de la localitat, que també han assessorat els més indecisos. Una altra manera de descobrir títols han estat les presentacions i encontres amb els autors que han dut les editorials i part de la programació que ha estat a càrrec de l’Institut Municipal d’Arxius i Biblioteques (IMAB), molt actiu en l’organització del fes. La Plaça del Llibre de Gandia és un projecte coordinat i organitzat per la Fundació FULL – Fundació pel Llibre i la Lectura, Acció Cultural del País Valencià (ACPV), l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC), l’Associació d’Editorials del País Valencià (AEPV), l’Institut Municipal d’Arxius i Biblioteques de l’Ajuntament de Gandia (IMAB), l’Ajuntament de Gandia, Saforíssims Societat Literària, la Universitat Politècnica de València (UPV) i el CEFIRE de Gandia. Aquest projecte compta amb el suport de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

La biblioteca de Cassà de la Selva ja porta el nom de Maria Corominas

cassà de la selva
música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE