Música

Les històries de l’(a)phònica

Manu Chao, Joan Miquel Oliver i Maria Jaume seran al festival, que aposta per l’escriptura i la lectura

Un espectacle conduït per Jair Domínguez triarà el millor text llegit sobre el festival

Disset anys de festival donen per a moltes històries, anècdotes i vivències, i algunes poden quedar sintetitzades en una imatge. Entre les divuit imatges que il·lustren els cartells i el llibret de programació del 18è Festival de la Veu de Banyoles (a)phònica , que tindrà lloc del 24 a 26 de juny, hi ha una cadira de plàstic, una pilota, una poma o una barra de pa. Aquesta última fa referència a la 8a edició, la del 2011, quan l’èxit de públic va comportar que no hi hagués manera de trobar ni un sol entrepà a tot Banyoles: el pa es va exhaurir.

Aquest any, el festival de la veu serà també el de les històries: les aportades pels seus incondicionals –que, a més d’inspirar la imatge gràfica, s’aniran publicant a les seves xarxes, remodelades per l’escriptor Miquel Aguirre–, però també les que es crearan en un taller de microrelats (Escriu la teva història) conduït per Josep Pedrals, i les que diverses persones vinculades d’alguna manera a Banyoles llegiran, a partir de la seva experiència del festival, en l’espectacle Deixa’t d’històries, el 26 de juny a la plaça del Teatre. Jair Domínguez presentarà la competició narrativa, coorganitzada amb la Biblioteca Comarcal, en què la història més votada pel públic passarà a la gran final i es llegirà també en la Nit de Narradors de la llibreria L’Altell. “Intentem acostar l’escriptura i la literatura a públics diversos”, diu Francesc Viladiu, d’Alter Sinergies, empresa que produeix el festival, organitzat per l’Ajuntament de Banyoles.

Històries a part, (a)phònica continua sent essencialment un festival musical, amb noms propis com ara Manu Chao en format de trio acústic (El Chapulín Solo), el dia 24 al Club Natació Banyoles, amb el públic dret, el mateix dia que també actuaran a diferents escenaris Alba Morena, Anna Ferrer i Xarim Aresté. El dissabte 25 tindran lloc concerts de Joan Miquel Oliver, Rodrigo Laviña y su Combo, Maria Jaume i Amorante, a més d’un campionat de beatbox i l’espectacle sobre Gabriel Ferrater Fil de memòria, amb Pere Arquillué. Per al diumenge 26 també quedaran El Pony Pisador, Birds on a Wire, Música Nua, MuOM, Marc Parrot amb la pintura en directe d’Eva Armisén, i l’espectacle Compendi poètic, amb els escriptors Antònia Vicens i Antoni Vidal.

S’hi presentaran dues coproduccions dels festival: l’espectacle ESTOP, de Cor de Teatre, que vol recuperar l’esperit de la música sorpresa al carrer dels inicis de l’(a)phònica, amb diferents accions durant els tres dies pel centre de Banyoles, i Les eines, del Cor Jove Amics de la Unió, que commemora el centenari de l’Obra del Cançoner Popular, el 25 de juny a l’Auditori de l’Ateneu. Les entrades del festival es posen a la venda demà a les deu del matí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda