Arquitectura

Mirador

La memòria col·lectiva dels arquitectes

L’arxiu d’arquitectura del Coac és el més important de l’Estat espanyol i un dels més importants d’Europa

L’any 1945, just després de la Segona Guerra Mundial, es va fundar l’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura, la Unesco (per les seves sigles en anglès), com a mecanisme per evitar que en el futur es pogués viure una situació semblant de desesperació i destrucció. Així, va néixer amb la voluntat de contribuir a la pau mundial fomentant l’educació, la ciència, la cultura i la comunicació. I un dels seus eixos principals seria el de preservar la memòria històrica i mantenir el patrimoni mundial, tant el material com l’immaterial: les tradicions, els documents escrits i dibuixats, la música, les construccions, el paisatge, les maneres de viure, les professions, la gastronomia, les festes populars... La Unesco tenia com a objectiu prioritari que la humanitat prengués consciència de la seva diversitat, així com de la necessitat d’entesa entre cultures i individus. En aquest context, l’arquitectura, l’urbanisme i el paisatge prengueren un paper preponderant.

El 9 de juny de 1948, la Unesco va crear el Consell Internacional dels Arxius, l’ICA (per les seves sigles en anglès), amb la finalitat de treballar per articular i coordinar tots els arxius del món en una sola xarxa. Els arxius custodien la memòria d’una institució, d’una organització o d’una persona. En el seu conjunt, configuren la columna vertebral de la memòria col·lectiva, i aporten informació múltiple i diversa, d’un incalculable valor com a patrimoni de la humanitat. I multipliquen el seu interès i el seu sentit quan es relacionen i són entesos en xarxa.

En el món de l’arquitectura, l’urbanisme i el paisatge, l’arxiu té un paper clau i imprescindible per al manteniment i difusió de tot el llegat que custodia, que forma part inherent de la cultura col·lectiva. El Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (Coac) ha estat un col·legi professional pioner i va fundar el seu Arxiu Històric l’any 1969, que és membre de l’ICA des del 2006. Amb el pas del temps i gràcies a la feina ben feta i a la generositat de les arquitectes i els arquitectes, ha esdevingut l’arxiu d’arquitectura més important de l’Estat espanyol i un dels més importants d’Europa, juntament amb els arxius del RIBA (Londres) i l’ETH (Zuric). Les xifres parlen per si soles: l’Arxiu Històric del Coac acull els fons de més de 180 arquitectes i aplega gairebé dos milions de documents en múltiples formats: plànols, esbossos, dibuixos, maquetes, memòries de projectes, amidaments i controls de costos, objectes, fotografies, llibres... Cobreix de manera exhaustiva etapes de la història recent, com el noucentisme, el modernisme, les avantguardes de les dècades de 1920 i 1930 –incloent el material del Gatcpac–, així com l’arquitectura de les dècades de 1950-1970. A més, una part important de l’arxiu són primeres edicions de llibres i manuals d’un alt valor, així com l’obra de fotògrafs com Francesc Català-Roca, Oriol Maspons, Ferran Freixa i Lluís Casals, entre d’altres.

Les arquitectes i els arquitectes en el seu dia a dia estudien i fan propostes sobre l’encàrrec que reben. Rere de totes les obres hi ha sempre un projecte que és fruit de diferents idees, molts dubtes i moltes proves. Alguns s’acaben construint i altres no. Els materials i la documentació dels quals els arquitectes fan donació posen en relleu aquest procés creatiu i la metodologia de treball, que els fa imprescindibles per entendre l’arquitectura i la seva evolució. Aquesta tasca de conservació de la memòria col·lectiva, que es realitza des del Coac, necessita seguir duent-se a terme –l’arxiu va creixent més gràcies a les donacions i es necessiten més recursos– amb el suport de les administracions i de les entitats privades que són conscients de la seva importància.

Avui celebrem el Dia Internacional dels Arxius i l’Arxiu Històric del Coac participa d’aquest patrimoni global, conservant tot el seu valuós fons, aportant allò que ens defineix i treballant en la seva difusió, per contribuir a l’objectiu d’una humanitat unida, solidària i respectuosa amb l’altri.

*Degà electe del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona
música

Twenty One Pilots actuaran al Palau Sant Jordi l’abril vinent

Barcelona
ART

Estudien si la part superior del mosaic de la Casa Navàs també és de Joaquim Mir

REUS
art

Mor Richard Serra, l’escultor monumental

barcelona