Llibres

Poesia de la Terra Mitjana

Tradueixen al català ‘Collita de primavera’, el poemari de Geoffrey Bache Smith que tant d’impacte va tenir en J.R.R. Tolkien i que ell mateix va publicar el 1918

L’univers i l’imaginari de Tolkien no només perviuen, sinó que tornen a gaudir d’una nova revifada arran de la imminent de l’estrena, el 2 de setembre, de la sèrie El señor de los anillos: Los anillos de poder, que ha produït i es podrà veure a Amazon Prime Video. S’ambientarà en la segona edat de la Terra Mitjana, quan va tenir lloc la forja dels anells, l’ascens de Sauron, la llegenda èpica de Numenor i l’última aliança dels elfs i els homes.

Atès aquest esdeveniment, són moltes les editorials que tenen llest un arsenal de reedicions i publicacions al voltant de l’autor que va escriure, entre moltes altres obres, El hòbbit i la trilogia d’El senyor dels anells, obra considerada tot un clàssic de la literatura universal. Entre les novetats, destaca la publicació d’una obra inèdita a l’Estat com és Collita de primavera, un llibre que recull les poesies de Geoffrey Bache Smith, coetani i bon amic de Tolkien, a qui li va causar un enorme impacte, com destaquen en el pròleg Martin Simonson i Lucia Simonson Casado. La traducció al català és d’Ivan i Anna Godoy i el publica Edicions Reremús.

Va ser a la King Edward’s Grammar School on Geoffrey Bache Smith (1894-1916) va conèixer J.R.R. Tolkien (1892-1973) i on van formar, juntament amb Christopher Luke Wiseman i Robert Quiter Gilson, el TCBS, el Club del Te i Societat Barroviana, una comunitat d’estudiants talentosos i idealistes que es reunien per intercanviar idees. Tots quatre es van continuar trobant, fins i tot quan Smith i Tolkien eren a Oxford i Wiseman i Gibson, a Cambridge. Com destaquen els autors del pròleg, Smith va desenvolupar un interès perdurable per la cultura celta, la literatura i la història en general. Pel que fa la poesia, escrita a les portes dels canvis aclaparadors que van tenir lloc a Anglaterra, capta les tensions que es van produir en aquell període eduardià, entre els valors del món contemporani, basats en el poder econòmic i l’acció militar, i d’altres de més antics, transcendentals i abstractes, com ara la fe i la bellesa.

La seva visió poètica va tenir un impacte profund en el seu amic íntim, que també va criticar indirectament la societat contemporània, amb un efecte impressionant i durador, a còpia d’integrar tradicions més antigues en el seu entramat literari.

Trobem molts rastres de la poesia de Smith en les obres de Tolkien. Entre els molts paral·lelismes que detallen els Simonson, destaca el personatge de Galàdriel, que bé podria estar inspirada, en part, en les evocacions melancòliques del poema titulat La casa de l’Eld; també els palaus subterranis de Menegroth i Mòria recorden l’escenari imaginat per Smith a Oh, hi ha reis que posseeixen tresor, i l’Espillac i el Lórien de Tolkien, i fins i tot el mirall de Galàdriel comparteixen part de la imatgeria amb el poema Schumann: Erster Verlust.

“La bellesa delicada i qualitat lírica (gairebé) exempta de sentimentalisme dels versos de Smith encara ens parlen avui, i proporcionen una finestra a un món perdut carregada d’anhel i desig, molt semblant a l’efecte dels màgics finestrals de Keats”, conclouen.

I Tolkien publica el llibre

La Gran Guerra ho va estroncar tot. Una ferida que també ressalta constantment en la ploma de Tolkien. Smith, amb qui no van deixar d’enviar-se cartes quan eren al front, va morir a causa de les ferides de metralla el 29 de novembre del 1916. Tolkien, que va passar una llarga temporada convalescent, va enviar i rebre moltes cartes tristes, però poques més commovedores que la de Ruth Smith, la mare d’en Geoffrey, en què demanava si Tolkien podria ajudar a publicar la poesia del seu fill. El resultat va ser aquest Collita de primavera, que es va imprimir el 1918 amb una nota introductòria de Tolkien.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

crònica

Una sola música que tothom balla com vol

SANT JORDI A GIRONA

Tornar al centre perquè no canviï res

Girona

La festa amb tendència a l’alça

Barcelona
publicacions

Surt el número 12 de ‘Temperatura’, la ‘Revista per anar a cagar’

girona
crítica

Tensar els fils d’estendre

Girona

Es recupera l’essència amb el retorn a la Rambla i la plaça Catalunya

Girona
SANT JORDI

L’esmorzar de la Generalitat a Girona recorda Montserrat Vayreda

girona
sant jordi 2024

“Hi ha moltes ganes de diada”

barcelona
BLANES

La diada de Sant Jordi comença amb l’Esmorzar Literari

BLANES