Arts escèniques

Crítica

circ

Preciosa destil·lació del circ dins d’un núvol

L’espectacle Boira és preciós. No necessita gaire res més. No hi ha cap personatge ni cap trama més enllà del passar de dreta a esquerra per l’escenari. I de fer percebre el moviment, la poètica, a través de números acrobàtics. La quietud és boira, el moviment la dissipa. Les vocals cantades en bucle (com si fos una cançó zen, catàrtica) acompanyen aquella remor silent que s’assenta a l’escenari. Les intervencions acrobàtiques són com les consonants d’una frase. Les que signifiquen, les que enfoquen, les que enquadren. És cert que, sense aquesta poètica, es podria veure com una successió de números acrobàtics: mà a mà conjunt, perxa xinesa oscil·lant (que acaba volant), roda Cyr i una meravellosa actuació de quadrant rus. Però la meravella de la boira és que els embolcalla i els converteix en una peça coherent, senzilla, efectiva: una invitació a un viatge oníric amb circ de primera. I això pot semblar fàcil, però costa trobar-ho tot tan ben afinat, senzill, pur.

La companyia Voël signa un treball de notables exercicis circences amb una estètica depuradíssima i un univers descriptiu. La llum, probablement, juga a fer més visible el contrast, i la música, igualment envoltant, trasllada molt amunt, allà on la boira no accedeix.

És una producció en què no se sobreactua ni es gesticula: han trobat una manera orgànica de passar per l’escenari i meravellar. No interpel·len el públic, no plantegen cap discurs o denúncia. No cal. Veure una poètica visual de tanta força (com Maña, de Manolo Alcántara, o Abscisse, de Jordi Galí; com el trapezi de Tour) commou des de dins. Es mereix que rodi arreu, com a mínim, com la seva peça anterior, Ex-libris.

Boira
Companyia: Voël
Dijous 21 de juliol. SAT. Festival Grec


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SANT JORDI

L’esmorzar de la Generalitat a Girona recorda Montserrat Vayreda

girona
sant jordi 2024

“Hi ha moltes ganes de diada”

barcelona
BLANES

La diada de Sant Jordi comença amb l’Esmorzar Literari

BLANES
música

Malson Atmosfèric arriba a un final d’etapa per Sant Jordi amb ‘Si t’enyoro’

girona
cultura

Reivindica el llegat del poeta Gerard Vergés

Tortosa
LLIBRES

Neus Penalba desvela les fonts culturals europees de Rodoreda

Barcelona
SANT JORDI 2024

Biblioteques vives i imprescindibles

Barcelona

Byron: boig, dolent i perillós

Barcelona
Barcelona

David Walliams, supervendes de literatura juvenil i pregoner

Barcelona