Música

Crítica

música

Quartet Gerhard: que l’aventura continuï

Va ser extraordinari gaudir d’uns intèrprets en estat de gràcia

Quinze dies després del primer dels sis concerts amb els quals, en tres edicions consecutives del Festival de Torrella, abordarà la integral dels Quartets de corda de Dmitri Xostakóvitx, el Quartet Gerhard va tornar a l’Auditori Ter per interpretar-hi en plenitud el 6è en Sol Major, el 1er en Do Major, i el 9è en Mi bemoll major. L’enumeració es correspon amb l’ordre en què van ser interpretats pels violinistes Lluís Castán i Judit Bardolet, el violista Miquel Jordà i el violoncel·lista Jesús Miralles.

Invertint l’ordre del programa anunciat per la primera part, el concert, doncs, no va començar amb el quartet núm 1, que Xostakóvitx va compondre el 1938 com un contrapunt a la submissió a les directrius estètiques de l’estalinisme mentre temia ser detingut, sinó pel núm. 6., que va crear el 1953 imprimint-hi serenor (tot i que també hi ha la intensitat, la tensió i fins la crispació rítmica pròpies de l’autor) tres anys després de la mort de Stalin. Tant se val l’ordre. Com també demostra el núm 9, una explosió d’humors canviants i de recursos a la maduresa (és del 1964) amb pizzicatti i els arcs colpejant les cordes, aquests quartets de corda formen una mena d’obra unitària desplegada en el temps com un exercici d’expressió emocional i d’experimentació creativa.

Si sempre hi pot haver una emoció afegida en sentir la música mentre s’interpreta, els Quartets de corda de Xostakòvitx exemplifiquen que hi ha casos en què fins i tot l’obra pot ser més apreciada i compresa en veure les accions sobre els instruments. En tot cas, va ser extraordinari gaudir d’uns intèrprets en estat de gràcia que, com a propina, van oferir Es ist ein Ros entsprungen (Ha brotat una rosa), del compositor renaixentista Michael Praetorius. Castán va presentar-la recordant que el dia del concert, el 17 d’agost, feia cinc anys d’una tragèdia: “Després, només hi pot haver esperança.” En tot cas, és necessària, encara que costi tenir-ne i que, potser, sigui inútil. Una petita cosa que podem esperar és que el Quartet Gerhard continuï l’any vinent aquesta aventura amb Xostakóvitx.

Quartet Gerhard
Integral dels quartets de corda de Xostakóvitx (II)
Festival de Torroella, 17 d’agost


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona