Música

Mirador

‘Show’ llegendari

Així com la BBC va tenir WhisperingBob Harris i programes com The Old Grey Whistle Test, Televisió Espanyola, primer, i TV3, després, van tenir programes com Popgrama, Musical Express i Àngel Casas Show, on hi van ser entrevistats i van oferir suculents actuacions un llarg reguitzell de músics que, dècades més tard, directament sembla irreal. Anglaterra, això, ho va fer lluir amb luxoses edicions en DVD en què s’hi veia, per exemple, Elton John estrenar Tiny Dancer o Bruce Springsteen remoure el plató de televisió amb Rosalita. A Catalunya, on no crec que siguem gaire conscients de les actuacions històriques que, com qui no vol la cosa, vam poder veure ja no únicament en horari nocturn al xou d’Àngel Casas sinó també quan encara no havíem dinat a Mag Magazine, toca perdre’ns pel servei A la Carta de Televisió de Catalunya o per l’univers caòtic de Youtube per certificar que allò no va ser cap somni i, efectivament, per la televisió nacional del nostre país hi van actuar Nina Simone, Rubén Blades, Franco Battiato, Bryan Ferry, Robert Plant, Astrud Gilberto, Astor Piazzolla, Gilbert Bécaud, Nico, Joan Baez, Depeche Mode, Tina Turner o Léo Ferré, així com també figures més o menys de culte –Paul Collins Beat, Green on Red, Divine, Jeffrey Lee Pierce...– que només algú com Àngel Casas podia tenir l’atreviment de convidar en un programa en prime time. A l’Àngel Casas Show hi van actuar també artistes catalans –de la Dharma al Gato Pérez, de Raimon a El Último de la Fila, de Núria Feliu a Maria del Mar Bonet, a més de la banda del programa, dirigida pel mestre Bardagí– per qui el periodista va apostar sense romanços i decididament.

Al late show, naturalment, hi van passar moltes altres coses i, algunes, com la suposada borratxera de la Lucy de Dallas, les negociacions a última hora amb Alain Delon o les íntimes confessions de Rock Hudson, oportunament rescatades fa poc menys d’un any en una llarga nit especial a TV3, és probable que arrosseguin una aura de llegenda més gran. Però les actuacions musicals del programa –triades amb una curiositat, una mirada ampla i un coneixement que sembla que s’hagi perdut– ocupen una part sorprenent i no suficientment divulgada de la història televisiva d’aquest país.

I si veure Rubén Blades cantant Pedro Navaja o Nina Simone Baltimore (o Sabrina removent-se amb Boys, perquè a l’Àngel Casas Show hi va passar tothom!) forma part de la història de la nostra televisió, les imatges del presentador, carxofa en mà, ben abrigat als carrers de Londres a punt de fer sortir David Bowie (1983, promoció de Let’s Dance) per primer cop a Televisió Espanyola, entrevistant Bob Marley l’any 1978 a Eivissa o escoltant, dos anys abans, com Pau Riba li mostrava a l’estació de tren de les Planes la seva intenció de “destruir” la cultura catalana, ocupen un lloc de gran importància en la història musical de Catalunya i la resta de l’Estat. Una llegenda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE
M. Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona