Arts escèniques

Una obra sobre Nureyev uneix dansa i teatre

Es farà a La Mercè el 7 i 8 d’octubre i clou una trilogia de Martí Peraferrer

L’actor i dramaturg i fins fa poc director del Fitag, Martí Peraferrer, ja té enllestida l’obra amb la qual tancarà una trilogia personal basada en tres figures d’artistes universals: Vincent van Gogh, Tennessee Williams i, en aquesta ocasió, Rudolf Nureyev. El famós ballarí rus centra la nova proposta escènica que Peraferrer ha pogut tirar endavant en format de coproducció entre la companyia gironina El Teatre Blau i el Festival Internacional Fitsa, de la ciutat de Puebla, Mèxic.

En aquest muntatge, titulat L’últim viatge de Rudolf Nureyev, Martí Peraferrer treballa dalt de l’escenari amb el mexicà Fernando Domínguez, un reconegut ballarí de dansa contemporània i especialista en parkour de la ciutat de Puebla, a més del jove gironí Màrius Gasau, de deu anys, estudiant de ballet a l’Escola Maribel Bover de Girona. D’aquesta forma, conjugant l’actuació teatral –Martí Peraferrer, en el paper d’un periodista– i la dansa, es narren les últimes 48 hores de la vida de l’artista rus, turmentat pel seu exili a l’altre costat del teló d’acer, on va deixar la família.

El protagonista, que desconeix per complet qui és aquest tal Nureyev, compartirà i viurà al costat del genial ballarí aquest emotiu últim viatge de Rudolf Nureyev a la seva estimada i enyorada Rússia. Una altra visió de la derrota, el fracàs i la tristesa que acompanyen moltes vegades les grans figures mundials de l’art. I segurament és aquest fracàs íntim i devastador el motor inicial i la força generadora dels grans artistes universals.

Com explica el mateix creador de l’espectacle, aquesta obra “parteix de la necessitat d’experimentar i d’investigar quin és el motor de l’art, que he arribat a la conclusió que és el dolor, el dubte, les contradiccions i el patiment que es crea des de la incomprensió de l’artista, que no troba el seu espai en la societat”. I és amb aquest patiment i aquesta lluita amb un mateix canalitzades a través de l’art quan, segons Peraferrer, es generen grans figures artístiques, com són els protagonistes de la seva trilogia. El muntatge, que arriba després de deu anys representant el de Tennessee Williams, s’estrena divendres i dissabte, 7 i 8 d’octubre, al Centre Cultural La Mercè.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda