Arts escèniques

CULTURA

Alba Sarraute guanya el tercer premi Joan Armengol i Moliner

La directora de teatre, pallassa, actriu, músic i acròbata Alba Sarraute ha rebut aquest vespre a Tiana el tercer premi Joan Armengol i Moliner que atorga Òmnium Cultural de Tiana en record al pallasso i activista multicultural d’aquesta localitat del Maresme. El premi, que ha entregat el president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, en una gala que s’ha celebrat al Casal de Tiana, vol distingir persones físiques o entitats jurídiques de Catalunya que, per la seva trajectòria i els seus mèrits, destaquin en alguna de les facetes cíviques, culturals o artístiques que el pallasso Joan Armengol, Juanitu, com se’l coneixia, representava. En el moment de rebre el premi, Alba Sarraute, ha explicat que va ser deixeble de Joan Armengol.

L’any passat va rebre aquest premi el folklorista i romancer Jaume Arnella, que enguany ha format part del jurat, i el 2021 van ser guardonats Tortell Poltrona (Jaume Mateu) i la Senyoreta Titat (Montserrat Trias), impulsors i fundadors del Circ Cric i del projecte Pallassos sense Fronteres.

En l’acte d’entrega d’avui del tercer premi Joan Armengol i Moliner s’ha aprofitat per fer un sentit homenatge al músic i poeta “còsmic” Pau Riba, veí de la vila, que va morir el passat 6 de març. “Hi ha artistes que canvien el món i en Pau en va ser un”, ha dit Xavier Antich. Durant la gala d’entrega d’aquest tercer pPremi d’àmbit nacional s’ha aprofitat també per reivindicar el festival 1,2,3 Pallasso que es va fer durant molts anys a Tiana i va acabar desapareixent.

Joan Armengol i Moliner va ser cofundador de Comediants, companyia amb què va actuar del 1971 al 1977. Amb Comediants va engegar al circuit català de TVE el programa infantil setmanal Terra d’Escudella on hi va actuar la temporada 1976–1977. Del 1977 al 1979 va presentar el mateix programa amb Anna Vidal i del 1979 al 1981 tots dos van presenten Quitxalla, també a TVE Catalunya.

El 1978, Armengol amb alguns membres de la dissolta companyia La Tràgica i d’altres procedents dels grups Ziasos i S’Estornell van fundar a Tiana Can Boter, dedicat a cercaviles i espectacles de carrer. “Ells van recuperar els personatges de la Lola Anglada i en van fer els capgrossos”, ha recordat l’alcalde de Tiana, Isaac Salvatierra. El pallasso, que a Tiana té un parc dedicat, al costat, precisament de Can Boter, on vivia i creava, va morir el 2004, quan estava a punt de fer els s 55 anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Josep Maria Sebastian: “Tots els crims són de proximitat... per a algú segur”

campdevànol
música

La cantant kurda Aynur Dogan encapçala el FIMPT de Vilanova i la Geltrú

vilanova i la geltrú
MÚSICA

La periodista empordanesa Georgina Arnau debuta en la música com Genna amb ‘El pacte’

castelló d'E.
art

El ‘Bestiari’ de Carlos Casas porta a Venècia sons i imatges d’onze parcs naturals catalans

venècia
Crítica

Quant n’hem d’aprendre!

música

Cala Vento guanya amb ‘Casa Linda’ els Premis Min al millor disc de rock i al millor disc de l’any

torroella / figueres
guardó

Raimon rebrà el Premi Prat de la Riba 2024 de l'IEC la diada de Sant Jordi

barcelona
Cultura

Mor Feliu Trujillo, prestigiós ceramista artístic d’Esparreguera

TEATRE

Gorina trasllada a ‘Ifigènia’ el dolor de totes les dones sacrificades

BARCELONA