Patrimoni

Poblet confirma que tots els documents de l’arxiu de Tarradellas es conserven “intactes”

La matinada de dissabte a diumenge hi va haver una intrusió a les dependències on es conserven els papers del president

Després de realitzar una catalogació de tots els documents, el Patronat del monestir ha conclòs que els lladres no n’han robat cap

El Patronat del Monestir de Poblet assegura que tots els documents de l’arxiu personal del president Tarradellas es conserven “intactes” després que una o diverses persones accedissin a les dependències de l’arxiu la matinada de dissabte a diumenge.

El departament de Cultura ha informat en un comunicat que els intrusos no han robat cap dels papers de l’Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià, dipositat al Palau de l’Abat del Monestir de Poblet, i que conserva documents de gran valor històric.

Durant la matinada de dissabte al diumenge, un o diversos lladres van forçar una de les portes d’accés al monestir de Poblet. Posteriorment es van dirigir cap a la sala on es troben els documents i van accedir a la caixa forta de l’arxiu.

Al tercer pis de l’edifici, que és on es troba tota la documentació, els lladres van forçar un armari tancat amb clau, el contingut del qual va ser trobat en part al terra.

En aquest armari en qüestió hi havia documentació i objectes personals del president de la Generalitat Josep Tarradellas, com el seu passaport, que era al terra.

Els treballadors de l’arxiu van detectar dilluns que algú havia accedit a la zona on es conserven els documents i es va procedir a realitzar una catalogació de tots els papers per determinar quins podrien faltar.

Després que agents de la policia científica dels Mossos d’Esquadra busquessin ahir proves al lloc i d’una “primera valoració” per part de la direcció i el cos tècnic de l’arxiu, el Patronat del monestir de Poblet ha conclòs que tots els documents de Tarradellas no han sortit de l’edifici.

A més, els altres arxius que es troben a la mateixa sala que el de Tarradellas no han estat violentats pels intrusos.

Per tant, no cal lamentar cap pèrdua de documentació inventariada a l’Arxiu.

Aquest dilluns, després de les primeres comprovacions, els responsables del Monestir de Poblet ja van avançar que els lladres no s’havien endut documentació rellevant de Tarradellas Els arxivers van trobar un armari obert i documents de l’expresident escampats per terra.

Segons va explicar a l’ACN l’abat de Poblet, Octavi Vilà, l’assaltant o assaltants haurien saltat la muralla per accedir a la finca, després haurien forçat la porta que dona a la carretera i haurien accedit a l’interior de l’immoble per una finestra situada entre la planta baixa i el primer pis, a la part del darrere de la porta principal.

A l’interior, haurien neutralitzat el sistema de seguretat col·locant portes i cartrons als sensors. A l’edifici no hi ha càmeres de seguretat, tot i que el monestir ja fa temps que treballa per poder-ne tenir.

El departament de Cultura forma part del Patronat del Monestir de Poblet. La Direcció General del Patrimoni Cultural s’ha posat a disposició per oferir tot el suport tècnic necessari davant dels fets.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona