Cinema

premis de l’acadèmia del cinema espanyol

‘Alcarràs’ aconsegueix onze nominacions als Goya

‘As bestas’, de Rodrigo Sorogoyen, és la més nominada, amb 17 candidatures, i ‘Modelo 77’ en suma 16

El film de Carla Simón, candidat als Oscar de l’acadèmia espanyola, és favorita a les travesses

Una pel·lícula en gallec i francès, As bestas, i una altra en català, Alcarràs, semblen els títols amb més possibilitats de triomfar en els premis Goya del 2023. La pel·lícula de Rodrigo Sorogoyen suma 17 nominacions, i la de Carla Simón, 11, segons va fer públic ahir l’Acadèmia Espanyola. En un any d’un nivell molt alt, també destaquen entre les nominades Modelo 77, film d’Alberto Rodríguez (16 candidatures), i Cinco lobitos, d’Alauda Ruiz (11).

No és el film més nominat, però Alcarràs surt com a favorita en les travesses, després de guanyar l’Os d’Or de la Berlinale, aconseguir un gran èxit de crítica i públic i ser nominada per l’acadèmia com a representant d’Espanya en l’Oscar al millor film internacional.

Altres films destacats

Altres títols ben situats per als Goya són Cerdita i Los renglones torcidos de Dios, amb sis nominacions; En los márgenes i Irati, amb cinc, i Mantícora, amb quatre. Quatre títols aspiren als dos Goya més importants, els de millor pel·lícula i direcció: Alcarràs, de Carla Simón; As bestas, de Rodrigo Sorogoyen; La maternal, de Pilar Palomero, i Modelo 77, d’Alberto Rodríguez. En l’apartat de pel·lícula també hi ha nominada Cinco lobitos, i en el de direcció hi ha Carlos Vermut, per Mantícora.

Alcarràs està nominada també a millor guió original (Arnau Vilaró i Carla Simón), actor revelació (dos finalistes, Jordi Pujol Dolcet i Albert Bosch), actriu revelació (Anna Otín), fotografia (Daniela Cajías), muntatge (Ana Pfaff), direcció de producció, direcció d’art i so.

En la categoria de millor actor protagonista, competiran el francès Denis Ménochet (As bestas), Luis Tosar (En los márgenes), Nacho Sánchez (Mantícora) i dos intèrprets de Modelo 77 (Javier Gutiérrez i Miguel Herrán). Les aspirants al premi a l’actriu protagonista són la francesa Marina Foïs (As bestas), Laia Costa (Cinco lobitos), Anna Castillo (Girasoles silvestres), Bárbara Lennie (Los renglones torcidos de Dios) i Vicky Luengo (Suro).

Altres produccions catalanes nominades són Suro (direcció novella, Mikel Gurrea), Girasoles silvestres (Anna Castillo, actriu), La maternal (Ángela Cervantes, actriu), Un año, una noche, d’Isaki Lacuesta (millor guió adaptat, muntatge i so), El sostre groc i Oswald. El falsificador (documental) i La consagración de la primavera (Valèria Sorolla, actriu revelació).

La gala dels Goya 2023, que aquest any celebren la 37a edició, se celebrarà a Sevilla per segona vegada, l’11 de febrer del 2023. Es mantenen les 28 categories d’altres edicions i enguany, per primera vegada, hi ha un mínim de cinc nominats per a cada categoria. Carlos Saura rebrà el Goya d’honor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona