Llibres

I guanya Grup 62

‘Ràbia’ és considerada pel jurat triat per Òmnium Cultural la millor novel·la en català del 2022

Hi havia un 66% de probabilitats que el premi Òmnium d’aquest any fos per a un mallorquí i la mateixa proporció per a un Sebastià. On la certesa era absoluta és que guanyaria una novel·la publicada per Grup 62.

Finalment, l’escollida ha estat Ràbia (Proa), de Sebastià Alzamora, que s’ha imposat a Al llac (Columna), de Maria Barbal, i Les altures (Empúries), de Sebastià Portell.

La sisena edició del premi Òmnium a la millor novel·la de l’any passat va tenir un jurat format per Oriol Izquierdo, Marta Pessarrodona, Xavier Pla, Neus Real i Marta Segarra, que van triar les tres millors novel·les (i finalment la guanyadora) de les deu que els van oferir un comitè previ.

Després que els tres finalistes conversessin per torns amb la periodista Anna Guitart, el president d’Òmnium, Xavier Antich, va ser l’encarregat d’anunciar la novel·la guanyadora i de lliurar el guardó. Aquest premi és el més ben dotat econòmicament a obra publicada: 20.000 euros per al guardonat i 5.000 euros més destinats a promoció.

“El que em fa més il·lusió de ser president d’Òmnium Cultural és lliurar aquest premi, perquè no hi ha cap tensió”, declara Antich amb bon humor.

“Sebastià Alzamora, amb la novel·la Ràbia, aconsegueix el rar prodigi, en escassament dues-centes pàgines, i amb un ventall de temes de tanta actualitat com la violència de gènere, o tant presents encara com la Guerra Civil espanyola, per fer-nos veure la banalitat del mal que, en el seu cas, concentra en la gossa del protagonista, un exescriptor”, és un extracte de l’opinió del jurat.

“No crec que la literatura ens protegeixi del mal, però ens permet intentar entendre’l”, va comentar Alzamora, ja amb el guardó a la mà. “L’obra parteix d’un fet que no és més que una anècdota que no pensava que contingués material literari, l’enverinament del meu gos; per tot plegat, quan la vaig acabar, vaig pensar que, de tan petita, potser no tindria lectors”, hi va afegir el multipremiat l’autor. Doncs es va equivocar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les cares diverses del ‘true crime’

Barcelona
novetat editorial

L’assassí més famós d’Irlanda, radiografiat

Barcelona
Laia Vilaseca
Novel·lista

Laia Vilaseca: “Escrivint, continuo sent jardinera i no arquitecta”

Barcelona
ARTS ESCÈNIQUES

L’Alegria que ‘triomfa’ als Premis de la Crítica

BARCELONA
música

El nou festival Guixolstronic proposa 12 hores de música electrònica

st feliu de guíxols
cultura

L’associació de museòlegs, sobre el polèmic canvi d’orientació del Museu del Disseny: “Caldrà esperar a que es presenti el projecte definitiu”

barcelona
Música

El Festival de Prada s’estén i ofereix concerts sense fronteres

Girona
DANSA

El Sismògraf convoca a respirar amb la natura i a flirtejar amb la tecnologia

OLOT
Crítica
música

Sostinguts per l’estiu

GIRONA