Patrimoni

patrimoni

Tarragona restaurarà les façanes de la Torre del Pretori

Aprofitarà el condicionament per fer visibles al vianant les etapes arquitectòniques des de l’època romana fins a la contemporània

També s’adequarà la sala interior del Sarcòfag d’Hipòlit

L’Ajuntament de Tarragona restaurarà les façanes nord, est i oest de la Torre del Pretori romà amb el doble objectiu d’evitar una degradació major de la pedra vista –no s’ha restaurat mai– i de fer evident visualment les diverses etapes arquitectòniques: romana, medieval, moderna i contemporània. Les obres que començaran les properes setmanes s’allargaran al voltant de quinze mesos i tindran un pressupost de 800.000 euros segons ha explicat el regidor de Patrimoni, Hernán Pinedo.

El regidor reivindica que l’edifici “no només prové de l’època romana” sinó també de l’Edat Mitjana i posteriors i aquesta és una característica que es vol “mostrar i fer valer” segons ha recollit ACN. La restauració contempla la neteja de la façana i l’eliminació d’elements nocius això com la restauració volumètrica dels grans blocs de pedra que han estat progressivament erosionats pels elements meteorològics tot generant forats i replans per on poden entrar coloms i altres ocells urbans i augmentar els danys. “Mai s’havia fet una actuació així a la Torre del Pretori” reivindica el regidor de Patrimoni de la ciutat.

Per altra banda, l’actuació s’aprofitarà per restaurar també a l’interior la sala del Sarcòfag d’Hipòlit per tal de consolidar la volta i poder reobrir l’espai. El pressupost de reforma de la sala és de 260.000 euros.

La torre és la part exterior i visible del Pretori, l’edifici que incloïa les escales que unien la ciutat baixa romana amb el Fòrum Provincial que es va construir a la part alta de la ciutat en època de Vespasià, cap al 73 d.C. A partir del segle XII va fer de palau dels reis de la Corona d’Aragó i posteriorment de presó, també franquista. El Sarcòfag d’Hipòlit, d’època romana però talla grega de marbre, està datat de la primera meitat del segle III.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda