Arts escèniques

TEATRE

Núria Espert torna al bressol teatral de fa 70 anys

L’actriu Núria Espert va recordar ahir al migdia que Josep Maria de Sagarra li va fer una prova en un despatx del Romea, quan tenia 16 anys. La va aprovar. Aquell va ser el seu debut teatral, pels volts dels anys cinquanta. Tot i que va tornar el 2020 amb un recital, dirigit per Lluís Pasqual (Romancero gitano, en el qual recordava les seves primeres intervencions en els Nius d’Art), ara tanca una parèntesi d’uns 70 anys. L’actriu lidera una producció de Focus: La Isla del Aire. Dirigida per Mario Gas, és una adaptació de la novel·la d’Alejandro Palomas.

Com totes les obres de Focus, aspiren al fet que, després de l’estada a Barcelona, tingui gira a Catalunya, faci temporada a Madrid i gira a l’Estat espanyol. Al costat d’Espert, interpreten aquest drama lluminós Vicky Peña, Teresa Vallicrosa, Miranda Gas i Candela Serrat.

La veterana actriu encarna la matriarca d’una família torturada pel dol i els secrets de diverses generacions. És la família imaginada per l’escriptor Alejandro Palomas en la seva trilogia El tiempo que nos une, publicada el 2005. El director artístic del Romea, Josep Maria Pou, recorda que ja en la reobertura del Teatre Goya, el 2008, va aparèixer com un dels textos que podrien aixecar pròximament. Però no va sorgir l’oportunitat, fins que es va alinear Mario Gas amb Núria Espert.

L’obra, que se situa a Menorca, remet a una família dura, de treballar al mar, enmig de les tempestes i amb un far com a punt de salvament. Els personatges proven de superar l’absència de la sisena dona de l’escena. L’àvia, la mare, la tieta i les germanes la recorden i la porten al present des d’un dol, amb punts necessaris d’humor. Mario Gas defineix el muntatge com un “poema simfònic teatral”. Està ple de dolor i amb una esquerda per a l’esperança. La passió pel teatre és la vida de Núria Espert, que segueix llançant-se a la piscina amb la necessitat d’aprendre i exposar-se a l’escena, amb uns textos que l’acaben definint.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda