Cinema

Crítica

cinema

El rusc de la diversitat

L’any 1973 va aparèixer El espíritu de la colmena, pel·lícula mítica del basc Víctor Erice ambientada en un poble de Castella als primers temps del franquisme. Un món clos que, sota repressió, exigeix obediència i on es vol que cada persona sigui com una abella atrapada en un rusc: una nena (Ana Torrent), però, s’inicia en el misteri de la vida amb un esperit de dissidència. Passats cinquanta anys, una jove basca, Estibaliz Urresola, ha dirigit el seu primer llargmetratge amb la idea que el rusc pot simbolitzar la diversitat mentre cada abella fa la seva aportació a una estructura organitzada: elles mateixes garanteixen la biodiversitat. Tanmateix, la societat, representada a través d’una família basca a la qual pertany una criatura que sent que el seu cos no es correspon al sexe assignat, ha de fer una transició per entendre integralment la diversitat humana. 20.000 espècies d’abelles se sustenta en la presència de Sofía Otero, que encarna algú que sap qui és, però a qui costa trobar un nom amb el qual afirmar la seva identitat: no vol ser Aitor, passa pel nom de Coco i, finalment, es reconeix com a Lucia. De fet, més aviat, necessita que els altres la reconeguin com és acceptant i dient el nom que ha escollit. Potser el fet que la identitat passi pel nom fa que algunes coses siguin massa dites a la pel·lícula, acostant-se cap a la pedagogia, encara que Urresola volgués evitar-ho. Tanmateix, ho contraresta amb un desplegament de sensibilitat i delicadesa.

S’hi fan presents altres espècies de dones a l’entorn de Lucia: la mare en un moment de crisi; l’àvia, que ha consentit i ha callat molt per mantenir el seu lloc dins de l’ordre social; la tia, que encarna l’esperit de la comprensió i alhora la dissidència. Però, en desacord amb la idea del matriarcat basc, la pràctica absència física dels homes no vol dir que el patriarcat no pesi en les actituds, rols i pors de les dones. També en el desig d’alliberament per conquerir una identitat pròpia, encara que sempre en transit .

20.000 especies de abejas
Directora: Estibaliz Urresola
Intèrprets: Sofía Otero, Patricia López Arnaiz, Ane Gabaraín, Itziar Lazkano
Estat espanyol, 2023


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona