Cultura popular

Cultura

Martí Sunyol i Genís, farmacèutic, escriptor i garriguenc il·lustre

Mor als 97 anys Martí Sunyol, un activista incansable per a la cultura i la llengua catalana a la Garriga

L’escriptor i farmacèutic Martí Sunyol i Genís (Vilassar de Mar, 1926) va morir dissabte als 97 anys deixant un llarg llegat sobretot a la Garriga (Vallès Oriental), on va regentar una farmàcia des del 1956. El 2009 l’Ajuntament del municipi el va nomenar Garriguenc il·lustre. Com a escriptor, Sunyol va publicar obres de poesia, narrativa i de divulgació de temes locals, així com articles en revistes, sovint relacionats amb temes del municipi, com ara les monografies “De la Garriga i la seva gent” (1983) i “La vida cultural de la Garriga” (1990). Entre les novel·les destaquen “La carena” (1998) i “L’espiral del temps” (2004). Va ser inclòs el 2009 en l’obra “Retrats de garriguencs il·lustres”.

Sunyol va participar activament en la vida associativa de la Garriga i va lluitar sempre per la llengua i la cultura del país. També va estar vinculat a la política local del municipi. Va ser el primer cap de llista de Convergència Democràtica de Catalunya en les primeres eleccions municipals de la democràcia (1979). En aquesta primera contesa electoral va ser escollit i va ser regidor durant un mandat. L’Ajuntament també va expressar dissabte el condol per la mort de Sunyol. També va lamentar la seva pèrdua la parròquia del municipi. Sunyol va ser l’autor de la pregària amb la qual la Garriga renova el Vot de Poble i que inclou els versos “i des del cim del vostre santuari; el sol de la fe il·lumini el nostre poble; com una abraçada de joiosa primavera.” El farmacèutic i escriptor també va ser membre d’honor de l’Aula de la Universitat de l’Abast, entitat que pertany a la Fundació Universitària Martí l’Humà. Va ser un dels participants de la seva fundació.

L’activista, al costat de la seva dona, Julieta Busquets, va contribuir a la fundació de la secció local d’Òmnium Cultural a al Garriga. També va fundar la coral Plou i Fa Sol i la Coral Ariadna, entre d’altres activitats que van mostrar el seu compromís amb el municipi i el país. Totes les activitats que va promoure es van incloure sota el paraigües del lema “llengua, cultura i país” amb el qual va començar a promoure activitats socials i culturals.

La que va ser alcaldessa de la Garriga en diversos mandats entre el 2008 i el 2009 i consellera portaveu del govern, Meritxell Budó, també va tenir un record pel farmacèutic, recordant que havia estat precisament el seu tutor. Budó també està llicenciada en farmàcia. “Se’n va una bona persona que va treballar per la Garriga, per la cultura i per la llengua catalana”, ha deixat escrit a les xarxes socials.

La cerimònia de comiat ha tingut lloc aquesta tarda a l’església de Sant Esteve de la Garriga.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

obituari

Mor als 63 anys Laurent Cantet, Palma d’Or de Canes per ‘La classe’

París
CULTURA

La Mostra Nacional de Teatre Amateur compleix vint anys a Pineda

PINEDA DE MAR

Un tribunal anul·la la condemna contra el productor Harvey Weinstein

Nova York
Cultura

Mor Mike Pinder, cofundador i teclista de The Moody Blues

ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona