Patrimoni

patrimoni

El Pla de Museus se centrarà en la salut, la sostenibilitat, la perspectiva de gènere i la digitalització

El pressupost creix un 32% i arriba als 251 milions

Borja-Villel serà només “assessor”, sense cap “rol executiu”

El Departament de Cultura de la Generalitat ha presentat aquest dimecres el Pla de Museus que abasta el període 2022-2025 i que implicarà una despesa de 251 milions d’euros, pressupost que representa un increment pròxim al 32% sobre l’anterior. La directora general del Patrimoni Cultural, Sònia Hernández, i la cap del Servei de Museus i Protecció de Béns Mobles, Sònia Blasco, han explicat que han incorporat noves línies d’actuació centrades en la sostenibilitat ambiental, la salut, la perspectiva de gènere i la transformació digital.

La intenció és, segons informa Efe, construir un sistema museístic de referència encaminat al museu social i alineat amb els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) definits per les Nacions Unides.

Així, per exemple, pel que fa a salut, enguany hi es posarà en marxa un pla pilot al Museu de l’Empordà de Figueres i al d’Art de Cerdanyola del Vallès amb l’objectiu de trobar “evidències científiques” que facilitin recomanar activitats dels museus per millorar la salut de persones que pateixen “dificultats vitals o malalties”. Entre les afeccions que s’estudiaran hi haurà, per exemple, la fibromiàlgia o la drogodependència. El pla intentarà també que els metges puguin “receptar” activitats museístiques a malalts o persones amb trastorns, com ja passa en països com Canadà. Per Sònia Hernández, “es tracta d’un tema importantíssim” perquè “la cultura és un agent de salut”.

Alhora, s’establiran criteris de paritat i perspectiva de gènere en les adquisicions del Fons Nacional, i hi haurà suport econòmic a projectes que fomentin la perspectiva de gènere i a accions formatives en aquest àmbit.

Finalment, segons informa l’ACN, el programa de digitalització i suport a projectes elaborats entre els museus i el sector audiovisual aposta per actuacions com la visita centrada en l’usuari, ajuts a la transformació digital, la formació, les campanyes de comunicació, els programes Visitmuseum i Giravolt i projectes innovadors de cultura digital i audiovisual.

Distribució del pressupost

Pel que fa al pressupost del pla, el 2022 ja s’hi van destinar 57 milions, per al 2023 n’hi ha previstos 63; 65 per al 2024 i 66 de cara al 2025. Aquests increments es destinaran a recursos per al conjunt del sistema museístic, a les seves estructures i instruments de suport, així com a inversions i funcionament.

Les responsables del pla han definit alguns dels seus objectius estratègics, com ara crear i desenvolupar un sistema museístic equilibrat, sostenible i de qualitat a tot Catalunya; reforçar la capacitat dels equipaments perquè puguin desplegar-ne tot el potencial i enfortir els “museus nacionals” perquè siguin els de referència i projectin internacionalment el patrimoni i la història.

Així mateix, es vol “millorar la conservació i gestió de les col·leccions i promoure’n el desenvolupament i la dinamització”, “enfortir la vinculació entre la societat i el museu”, “incrementar la capacitat comunicativa i estimular-ne el potencial” i “recolzar el sector professional vinculat” al patrimoni perquè pugui respondre als reptes dels museus i avançar cap a l’excel·lència”.

Quant al balanç de l’any passat, Hernández i Blasco han informat que l’any passat hi va haver 18,7 milions de visitants als museus catalans, fet que suposa duplicar de llarg les dades del 2021, un any crític a causa de la pandèmia. El nombre de visitants, però, encara queda per sota dels 26,4 milions registrats del 2019.

Borja Villel, assessor

Pel que fa al treball de Manuel Borja-Villel a partir del mes de setembre, Sònia Hernàndez ha subratllat que el controvertit contracte de l’exdirector del Reina Sofía de Madrid per part de la Generalitat serà com a “assessor” sense “cap rol executiu”, i que se centrarà en el projecte d’ampliació del MNAC, que s’espera inaugurar el 2029, coincidint amb el centenari de l’Exposició Universal.

Diada especial

En el marc del Dia Internacional dels Museus, que se celebra aquest dijous, des del Departament de Cultura han explicat que aquests equipaments oferiran més de seixanta activitats, la gran majoria de les quals jornades de portes obertes, conferències i visites guiades. De cara al cap de setmana, s’oferiran un centenar de propostes arreu del país per concloure una iniciativa que va arrencar amb la Nit dels Museus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
M. Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats

Guaita què fan ara
Sèries

La llarga ombra del masclisme seguint el rastre d’un assassí en sèrie

Drama

‘Rosalie’, una dona barbuda contra la societat

animació

‘Hate songs’, ferides que no es curen