Llibres

Dues-centes personalitats del món literari alerten sobre la crisi climàtica

S’han adherit a un manifest promogut pel PEN Català sobre els “efectes devastadors” del canvi climàtic sobre el planeta

Dues-centes personalitats del món literari han subscrit un manifest del PEN Català que denuncia la situació climàtica en la qual es troba el planeta i demanen un canvi “profund” del model econòmic, cultural i social. El text, que ha estat impulsat pel nou Comitè d’Emergència Climàtica del PEN Català i porta per títol Crida per la terra des del món de les lletres, reclama evitar els efectes “més devastadors” de la crisi climàtica.

“El canvi necessari ha d’anar més enllà de la cosmètica i ha de superar l’actual capitalisme que persegueix un creixement continuat en un planeta de recursos finits. Ha de ser al mateix temps un canvi polític, econòmic i cultural: tant els governs com la població ha d’assumir la necessitat d’una vida amb menys consum de recursos”, han concretat des del PEN Català en una informació recollida per l’ACN.

“Els efectes de tot plegat sobre les condicions de vida estan íntimament lligats a la qüestió de la justícia global: els impactes més greus recauen sobre les poblacions més vulnerables, normalment membres de les societats que menys han contribuït a l’emissió de gasos hivernacles o a la sobreexplotació dels recursos del planeta”, lamenta el text del manifest.

“Estam convençuts, també, que la reconciliació amb els límits físics del planeta haurà d’anar lligada a la igualtat de gènere, racial i de classe a la redistribució més justa de la renda, a la garantia de vida digna per a totes les persones que compartim la casa comuna i a l’aprofundiment en els mecanismes democràtics de presa de decisions”, conclou el text.

El manifest planteja mesures com reduir l’impacte ambiental de l’activitat cultural i reflexionar sobre com reflecteix la literatura del segle XXI la crisi ambiental. També es plantegen com ha de ser la informació en temps d’emergència climàtica. “Donant a la qüestió la rellevància que cal i transmetent la informació de manera veraç, sense enganys i sense dependència d’interessos de les corporacions contaminants”, han concretat.

Altres iniciatives que han proposat per combatre la crisi climàtica són incidir més en la denúncia de les violacions de drets humans patides pels activistes de l’ecologisme i reflexionar sobre els patrocinis culturals lligats a les formes més destructives d’activitat empresarial o financera.

Entre els signants hi ha noms com Vicenç Altaió, Sebastià Alzamora, Joaquim Carbó, Gemma Ruiz, Sebastià Portell, Antònia Vicens, Llucia Ramis, Pol Guasch o Josep Vallverdú. El llistat es completa amb noms com Josep-Lluís Carod Rovira, Anna Casassas, Núria Iceta, Joan Lluís-Lluís, Jordi Puntí, Maria Mercè Roca, Olga Xirinacs, Margarida Aritzeta, Manuel Baixauli, Lluís Calvo, Manuel Forcano, Víctor Garcia Tur, Biel Mesquida, Vinyet Panyella o Francesc Serés.

El PEN Català iniciarà una segona fase per buscar l’adhesió d’entitats, grups i persones individuals que es vulguin adherir al text. Precisament, el presentaran aquest dissabte a la Fira Literal amb un diàleg entre el cap del comitè d’Emergència Climàtica del PEN Català, Miquel Àngel Llauger, i els escriptors Laia Malo i Josep Lluís Badal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

obituari

Mor als 63 anys Laurent Cantet, Palma d’Or de Canes per ‘La classe’

París
CULTURA

La Mostra Nacional de Teatre Amateur compleix vint anys a Pineda

PINEDA DE MAR

Un tribunal anul·la la condemna contra el productor Harvey Weinstein

Nova York
Cultura

Mor Mike Pinder, cofundador i teclista de The Moody Blues

ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona