Arts escèniques

ÒPERA

El Liceu rellegeix el ‘Parsifal’ de Wagner

Des d’aquest vespre (19h) i fins al7 de juny es programen sis úniques funcions de Parsifal (1882), l’òpera culminant de Richard Wagner estrenada un any abans de la seva mort. El Liceu recupera la producció pròpia del 2011 (en col·laboració amb l’Opernhaus-Zürich) que signa Claus Guth i que trasllada la desorientació del llibret a l’adveniment del nazisme. És una òpera maratoniana de cinc hores que exigeix una notable entrega física, admet el director musical Josep Pons que, celebra de la composició de Wagner que “el teatre és a la partitura”, perquè s’expressa la situació i l’emoció dels personatges a través de la música.

El director artístic del Liceu, Víctor García de Gomar, celebra haver aconseguit un repartiment internacional encapçalat per Nikolai Schukoff (Parsifal), Elena Pankratova (Kundry), René Pape (Gurnemanz), Matthias Goerne (Amfortes), Evgeny Nikitin (Klingsor) i Paata Burchuladze (Titurel), amb les Noies Flor interpretades per Isabella Gaudí, Núria Vilà, Mercedes Gancedo, Sonia de Munck, Tànit Bono i Marifé Nogales. Al costat del Cor del Gran Teatre del Liceu que dirigeix Pablo Assante hi col·laboren el Cor Infantil Amics de la Unió (Josep Vila Jover, director) i la Coral Càrmina (Daniel Mestre i Dalmau, director).

Guth va traslladar l’èpica del llibret de la recerca dels Cavallers del Grial en un redemptor al cop d’estat d’Alemanya el 1933, després de la derrota de la I Guerra Mundial i en plena ebullició del nazisme: en un hospital per a lesionats de la guerra, s’il·lusionen en un nou líder, que els durà a un nou desastre. Centrada en el símbol i el mite, mostra la decadència moral i física en el si d’una saga familiar. Un conflicte que l’amor i el perdó podran resoldre.

El Liceu va ser el primer escenari mundial que va escenificar Parsifal, fora de Baureuth. Es va programar el concert a les 23 hores del 31 de desembre del 1913 (00h. de l’1 de gener a Alemanya), el dia que caducava l’exclusivitat dels drets d’exhibició de Bayreuth de Wagner.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Faulkner, l’autor de les mil veus

Barcelona
MÚSICA

Guillamino: “A la música del país, li falta un sentiment una mica més de tribu”

BARCELONA
música

Lecocq debuta amb ‘Sous la glace / Sota el gel’, un manifest bilingüe contra la superficialitat

la bisbal d’empordà
Crítica
música

Blau de Colònia

GIRONA
calonge

L’Orquestra Di-versiones encapçala el cartell del tercer OncoMusic Fest

calonge

Llum verda a la nova biblioteca central pendent de trobar el finançament de 13,9 milions

SANT CUGAT DEL VALLÈS
TEATRE

El TNC aborda la crítica al sistema judicial amb ’Els criminals’

BARCELONA
Cultura

Adeu a Lorena Velázquez, la reina del cinema fantàstic

novetat editorial

Laurent Binet presenta una novel·la epistolar i detectivesca

Barcelona