Art

Imma Prieto dirigirà la Fundació Tàpies

La comissària, investigadora i escriptora tanca una etapa brillant al capdavant del museu Es Baluard de Palma, que pilota des de fa quatre anys

El patronat de la Fundació Antoni Tàpies ha nomenat Imma Prieto (Vilafranca del Penedès, 1976) nova directora de la institució per als pròxims cinc anys. Prieto, que tanca una etapa brillant al capdavant d’Es Baluard Museu d’Art Contemporani de Palma, que pilota des de fa quatre anys, ha guanyat el concurs internacional convocat el setembre del 2022 pel centre d’art del carrer Aragó, que feia tres anys i mig que tenia buit el càrrec de direcció, des de la sortida de Carles Guerra, el gener del 2020, un fet insòlit en els equipaments artístics de la ciutat.

Comissària, investigadora i escriptora, Prieto entoma la responsabilitat en un moment clau per a la Fundació Tàpies, pocs mesos abans que s’iniciï la commemoració del centenari del naixement de l’artista, el programa de la qual es va presentar fa poques setmanes .

Al llarg de la seva trajectòria, com a comissària ha treballat amb una nòmina d’artistes de gran excel·lència. Com a docent, ha impartit classes durant més d’onze anys a diferents universitats catalanes i ha col·laborat amb diferents universitats d’arreu en màsters, postgraus i conferències. Ha estat mànager del grup de recerca europeu ELAA (European Live Art Archive, 2008-2012), format per la Universitat d’Oxford, la Universitat de Girona i la residència d’artistes Glaugair de Berlín. El 2017 va realitzar el seu primer documental , Eco de Primera Mort, una operació de restitució del primer videoart de l’Estat (Primera muerte, 1969, de Jordi Galí, Silvia Gubern, Àngel Jové i Antoni Llena), i el 2018 va rebre un Premi GAC en la categoria de crítica.

El concurs ha estat tutelat per una comissió d’experts formada per María Dolores Jiménez Blanco i pels membres del patronat Ferran Rodés, Manuel Borja-Villel, Toni Tàpies, Àlex Nogueras, Marta Clari i Sònia Hernández Almodóvar. En la valoració, han tingut en compte, “la riquesa del seu perfil que reuneix tant un ampli coneixement de l’obra de Tàpies com una extensa experiència en l’àmbit internacional”, segons recull una nota de premsa de la institució. Alhora, la comissió ha destacat el projecte de futur que Prieto ha presentat per a la fundació, “una proposta reflexionada, ambiciosa i innovadora.”

En una entrevista publicada a El Punt Avui quan va ser nomenada directora d’Es Baluard, Prieto incidia en la seva idea de museu: “està al servei de la societat i de la ciutat. I si la societat i la ciutat són organismes vius en constant transformació, necessàriament el museu ho ha de ser. Un museu s’ha d’interrogar persistentment. No és un magatzem d’exhibició, és un espai de transmissió de coneixements. Ha de ser un activador de l’esperit crític.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE
M. Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats