Patrimoni

La realitat virtual entra a la Roca dels Moros, la Cartoixa d’Escaladei, la Vall de Boí, Miravet i Sant Pere de Rodes

El govern inicia el projecte ‘Els ulls de la història’ per portar a les aules el coneixement del patrimoni i també per millorar l’experiència interactiva als monuments

La Generalitat vol acostar el patrimoni cultural català al públic escolar, local i internacional des d’un nou punt de vista a través del projecte Els ulls de la història. Una mirada immersiva sobre el patrimoni català utilitzant la realitat virtual i nous suports interactius perquè es converteixin també en experiències immersives. La intenció és fer “més atractives, inclusives i accessibles” les visites patrimonials i el començarà a desenvolupar en una primera fase fins el 2025 en cinc monuments: el Conjunt Rupestre de la Roca dels Moros (El Cogul), la Cartoixa d’Escaladei, el Conjunt Monumental de la Vall de Boí, el Castell de Miravet i el monestir de Sant Pere de Rodes.

La iniciativa es desenvoluparà a partir de tres eixos: un programa pedagògic, noves museografies als monuments, i un espai de promoció territorial al Palau Moja. En el primer cas crearà deu maletes pedagògiques per a les escoles que reconstruiran a les aules els cinc espais monumentals a través del metavers.

El programa també preveu una reforma del Palau Moja per crear un espai de promoció “vivencial i immersiu” del patrimoni cultural català material, però també l’immaterial, i fer-lo “interessant turísticament” a una part dels vuit milions de turistes que passegen cada anualment per la Rambla de Barcelona. L’objectiu és, segons la directora general del Patrimoni Cultural, Sònia Hernández, fer que els visitants acabin desplaçant-se fins als espais reals.

L’any que ve es preveu que estigui enllestida la intervenció del conjunt de la Vall de Boí, El Cogul i el Palau Moja. Entre l’any que ve i el 2025 s’incorporarà la Cartoixa d’Escaladei i les deu maletes pedagògiques ja estaran disponibles per a les escoles, amb una primera prova pilot ja el curs que ve. No serà fins al 2025 que s’inaugurarà la intervenció a Sant Pere de Rodes i al Castell de Miravet. Els alumnes podran entrar als monuments des de la mateixa aula amb ulleres de realitat virtual.

La transformació digital, però, anirà més enllà i s’implementarà als monuments amb nous relats basats en “petites històries”, noves museografies i noves experiències amb les ulleres virtuals, que faran que la ciutadania se senti interpel·lada.

En aquest sentit, des de la conselleria es busca renovar la generació dels relats, “quins i com s’expliquen i com es resignifiquen”, segons Hernández. Per això, reivindica la importància de “l’anècdota”, sovint “denostada” però que permet al visitant arribar a partir de “fets menors, sovint locals i privats” a transcendir a “l’universal i públic”. “Hem de generar una nova mirada més inclusiva i de gènere sobre el patrimoni amb noves lectures”, ha explicat la directora general de Patrimoni Cultura. De la seva banda, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha afirmat que, amb aquest nou projecte de valorització dels monuments, “volem que tothom tingui accés al patrimoni de Catalunya” i “volem que el patrimoni sigui més comprensible per a tots els públics”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona