Música

Olot

Els miracles dels trenta anys de Ràdio 90

Ràdio 90 ha complert trenta anys, tres dècades de miracles, perquè ha tirat sempre gràcies a la implicació de voluntaris, sense publicitat i oferint una programació majoritàriament cultural lluny de les ràdios més convencionals. El seu director, Xavi Baca, i el cap d’emissions, Josep Cuéllar, són fundadors i han estat el pal de paller de l’emissora des de la seva creació. “Des del primer moment, la gent va venir a fer programes per compartir”, comenta Baca.

De fet, van fundar l’emissora un grup de malalts de ràdio que van marxar de Ràdio La Vall, emissora pirata que va tancar les emissions a Sant Privat i que es va traslladar a les Preses. “Nosaltres volíem una ràdio de màxims i de qualitat, i allà entenien la ràdio com una activitat de casal de joves”, diu, reconeixent, però, que hi van poder fer un aprenentatge tècnic i de locució molt rellevant.

Ràdio 90 va néixer l’any 1990 –d’aquí prové el nom–, però no va començar a emetre fins al juliol del 1993, des d’una antiga cort de porcs de Batet –els calia un punt elevat per cobrir la capital garrotxina i rodalies–. En aquells primers anys, es va mantenir com una emissora alegal. “Érem uns ocupes de l’espai radioelèctric sense llicència”, diu Baca. La Generalitat els va arribar a posar una multa i, fins i tot, tancar l’emissora.

Va ser el 2010 i els va servir per fer un replantejament i van passar a emetre per internet i en format pòdcast. Van aprofitar que tenien gent que tocava bé el tema tècnic i que ja tenien activada una plana web. Cadascú té, doncs, el seu estudi a casa. Per tant, l’emissora com a tal posa en marxa els servidors que faciliten l’emissió per internet. “Vam prendre consciència que érem un mitjà que el feia gent altruista, que no teníem publicitat i donàvem veu a la música no comercial”, indica el director.

Finalment, el 2022 van deixar d’emetre per FM perquè, entre altres coses, no podien assumir la despesa energètica que comportava i ho van fiar tot a internet. I les xifres els donen la raó. Són rellevants si es té en compte que, fins llavors, era una ràdio que s’escoltava a Olot i rodalia. Baca remarca que al web tenen més de 4.600 programes publicats en format pòdcast i una mitjana de 5.000 seguidors. Sempre s’han mogut a l’entorn de la trentena de col·laboradors.

La festa d’aniversari se celebrarà el pròxim 22 de juliol, a la piscina de Montagut, amb un sopar popular, un concert i una sessió de DJ.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

música

El Jazz omple el Passeig de Gràcia

barcelona
crónica

Oques Grasses en salsa dolça

GIRONA

El manifest d’Agitart centra el Dia Internacional de la Dansa

girona
cultura

L’alt i constant mestratge de Mercè Vidal

Paola Cortellesi
Cineasta i actriu

“Els italians portem el neorealisme a l’ADN”

Barcelona
cultura

Mor Francisco Rico, un dels grans experts del ‘Quixot’

barcelona

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona