Cultura

CULTURA

Concepció Carreras, defensora de la biblioteca i lectura infantil des de les Xarxa de Biblioteques Populars durant quasi mig segle

Impulsora de la biblioteca de Tiana va treballar des de 1974 a diferents equipaments infantils com ara el Parc de la Ciutadella i el de la Santa Creu de Barcelona, fins al 1986 que es va integrar a l’equip directiu de la Xarxa de Biblioteques Populars de la Diputació de Barcelona

La bibliotecària Concepció Carreras Fontserè, dona de la cultura tianenca, impulsora de la biblioteca municipal, precursora i militant de les biblioteques per a infants va morir dissabte a l’edat de 96 anys (15 de novembre de 1927-18 de novembre del 2023). L’alcalde de Tiana, Isaac Salvatierra, lamentava a X (abans twitter): “Avui els infants lectors estan (estem) tristos”. La defensa per a la literatura i lectura infantil la va mantenr durant prop de ig segle, fos treballant a biblioteques, des de l’equip directiu de les Biblioteques Populars o com a militant, ja jubilada, des de Tiana.

Tal i com recorda la llista d’honor de la literatura infantil i juvenil catalana de La Institució de les Lletres Catalanes, Concepcí Carreras va estudiar a l’Escola de Bibliotecàries, on es va diplomar el 1949 amb una tesina sobre les litografies de la revista ‘El cafè’ (1859-1861). El 1950 va entrar a treballar a la l’àrea de pediatria de la Facultat de Medicina que va abandonar per dedicar-se a la família fins al 1974, en què ingressa a la Xarxa de Biblioteques Populars de la Diputació de Barcelona. S’estrena a la Biblioteca infantil Folch i Torres del Parc de la Ciutadella i l’any següent, ja li assignen el càrrec de responsable de la biblioteca infantil de la Santa Creu. El 1986, quan Núria Ventura és nomenada cap de la Xarxa de Biblioteques Populars passa a formar part del seu equip de direcció, càrrec que ocuparà fins a la seva jubilació.

En els anys de treball a les biblioteques infantils duu a terme una intensa labor de promoció d’aquests centres i també de la literatura per a nois i noies. Va impulsar, per exemple, el Grup de Recerca de Llibres Infantil (GRILLS), format per professionals de les biblioteques infantils o seccions infantils de centres generalistes. Pel que fa a publicacions la seva obra més difosa és ‘Organització d’una biblioteca escolar, popular o infantil’, escrit a sis mans (juntament Concepció Martínez de la biblioteca de l’Associació de Mestres Rosa Sensat; i Teresa Rovira, de la biblioteca de Sant Pau. Amb una redacció pràctica i entenedora ha estat guia per a docents, oferint solucions viables i adaptades i, fins i tot, incorporava el tractament audiovisual.

Concepció va ser filla de l’historiador de filosofia Joaquim Carreras i Artau i de Carme Fontserè i Marroig; el seu avi va ser el meteoròleg i astrònom Eduard Fontserè i Riba. Va seguir la carrera d’estudi de bibliotecària, com ja havien fet les seves ties Maria i Margarida Fontserè. El juny passat, dins dels actes pell 25è aniversari de la Biblioteca Can Baratau se li va retre un homenatge públic.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.