Comunicació

CINEMA

Cultura inclou les plataformes digitals per augmentar el català al mercat audiovisual

Si s’aproven els pressupostos, la xifra pujaria a 8 milions per a ampliar la qualitat de doblatge i de subtitulacions en català

També s’hi afegeix l’opció per a llengua de signes en català i l’occità

Normalitzar el català a les plataformes audiovisuals. Aquest és l’objectiu del Departament de Cultura per fer la llengua més accessible als espectadors. El departament de cultura destinarà 6,9 milions d’euros a les subvencions de doblatge i subtitulació en català: (4,4 milions d’euros per a plataformes, 2,5 milions d’euros per al cinema). La consellera de cultura, Natàlia Garriga, ha avançat a Los Angeles (des d’on s’ha desplaçat per donar suport a les candidatures catalanes dels Oscars), que si s’aprova el pressupost del 2024, la xifra augmentaria fins als 8 milions d’euros.

La línia d’ajuts s’ha remodelat per adaptar-se als nous hàbits de consum. Per això, la línia adreçada a distribuïdores de cinema afegeix les plataformes, que podran demanar, directament, subvencions per doblar i subtitular els seus continguts originals. També augmenta el format de les filmacions. Per primer cop, es podran demanar subvencions per doblar i subtitular productes de no ficció, com documentals i realities, cada cop més presents a les plataformes.

Una altra de les novetats és l’accessibilitat: per primer cop hi haurà ajuts per a l’audiodescripció en català i la interpretació en llengua de signes catalana. També s’ofereix, des d’ara, l’opció a què els doblatges siguin en occità. La nova convocatòria incrementa la tarifa de doblatge i subtítols per primer cop des del 2015 per garantir la màxima qualitat en tota mena de productes.

El sector de l’audiovisual ha estat un dels més beneficiats amb els increments dels pressupostos de cultura del 2023, que va tenir un increment del 19%, arribant als 30,7 milions: Es van reservar 6,4 milions per 5 projectes en versió original catalana; es van destinar 7,5 milions per a cinc sèries en català i es va impulsar el Catalunya Media City (amb una reserva de 400.000€), per a la seva posada en marxa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència