Cinema

llibres

Un manifest denuncia “l’externalització i privatització” de Sant Jordi

Més d’un centenar d’editorials, llibreries, autors i col·lectius socials demanen que torni el “caràcter popular” de la festa

Editorials, llibreries, autors i col·lectius socials han denunciat avui “un procés d’externalització i privatització” de la diada de Sant Jordi. Ho han fet a través d’un manifest, en el qual acusen l’Ajuntament de Barcelona i els aparells gremials del sector del llibre de “tergiversar el seu esperit” i convertir el 23 d’abril en una “fira de pagament”. Per tot plegat, demanen que torni “el caràcter popular” de la festa que des del 2022 va canviar el funcionament aprofitant la situació post-pandèmica i les restriccions sanitàries, segons informa ACN. També reclamen l’anul·lació del copagament –amb una gestió que sigui pública i no privada – i estudien “la legalitat” de tot el que s’ha implementat en els darrers anys.

El manifest compta amb més d’un centenar de firmes d’entitats com Contraescritura, Ediciones Sin Fin, Bauma editorial-impremta, Editorial Insòlita, La Conxita Llibres i Discos SCCL, La Tribu Llibreria, Pol·len Edicions, Llibreria Murmuri, Horiginal, Lo Diable Gros o Pluri Ediciones. També s’hi han sumat, entre molts altres, Artibarri, Escola Arcàdia, Sindicat de Barri de Poble-Sec, Ateneu Llibertari de Gràcia o Assemblea Raval Rebel.

Pel que fa als particulars, han signat el manifest Enric Casasses, Bel Olid, Marta Roqueta, Blanca Llum Vidal, Dani Vilaró, Ana Polo, David Caño o Mónica Solanas, entre d’altres. Al document, es lamenta que des de fa un parell d’anys s’hagi configurat “un espai fet a mida” pels agremiats de certes entitats i institucions, recordant que el 2022 es va fer un primer comunicat –signat per una vintena d’editorials i llibreries – on ja s’assenyalava “la deriva neoliberal de la diada” i es demanava que es “revertís la situació”.

Enguany, però, el manifest lamenta que la situació ha empitjorat encara més, ja que després de setmanes “esperant que s’obrís el procés per aconseguir els permisos d’ocupació de l’espai públic”, els gremis es van “despenjar amb una inaudita exigència de pagament basada novament en la divisió entre agremiats i no agremiats i professionals i no professionals”. Així ho ha explicat també en una roda de premsa Miguel Martín, de Virus Editorial, que ha subratllat que aquesta “divisió” genera formes d’exclusió, segons explica ACN. “En alguns casos hem decidit participar, encara que sigui pagant, perquè no volem que ens expulsin. Hem triat seguir ocupant aquests espais dins el model que proposen, però volem deixar clar que no és el nostre model, i que no volem que es mantingui”, ha afegit. D’altres participants com és el cas de la Llibreria Acció Perifèrica tenen clar que no pensen pagar i que el seu objectiu no passa tampoc només per “fer caixa”. “No volem relacionar-nos amb el gremi si té un sentit neoliberal, tindrem una taula molt petita a Fabra i Puig per ocupar l’espai. Entenem Sant Jordi com una festa per promocionar altres tipus de llibres, i no pas únicament per tenir vendes”, ha assenyalat José Antonio Martínez. Al manifest, els signants demanen tres punts principals: revertir aquest procés, anul·lar el copagament amb una gestió pública i tornar a “un Sant Jordi popular”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona