Llibres

GIRONA

Un audiollibre aplega una antologia de poetes vinculades a la demarcació

La Facultat de Lletres de la Universitat de Girona (UdG) ha creat un audiollibre d’una antologia de poetes vinculades a les comarques gironines. Segons informa l’ACN, es tracta d’una setantena d’obres de 33 poetes nascudes al segle XX que han tingut un important lligam amb les terres gironines. Aquest dijous es penjarà el primer fragment de l’antologia a les principals plataformes musicals i de podcast de forma gratuïta. L’antologia compta amb obres de Maria Àngels Anglada, Margarita Colom, Imma d’Espona o Núria Esponellà. Els poemes estan recitats per alumnes de la facultat que han participat en un taller de lectura de poemes. L’objectiu de l’antologia és “donar veu a les dones poetes” que en molts casos han quedat invisibilitzades en la literatura catalana.

El grup ’Què us diré?’ de la Facultat de Lletres de la UdG estrena aquest dijous el primer capítol de l’audiollibre ‘Antologia de poetes grionines’ coincidint amb el Dia Mundial de la Poesia. Es tracta d’un projecte que per primera vegada resumeix una setantena d’obres d’autores vinculades amb la demarcació de Girona. Són poemes de 33 dones nascudes entre finals del segle XIX i principis del segle XX que han marcat la poesia. Algunes són vives i d’altres, no.

Els responsables del projecte, Xavier Renedo i Rosa Font, desgranen alguns dels noms de les autores, com ara Maria Àngels Anglada, Montserrat Vayreda, Quima Jaume o Maria Perpinyà. També hi ha poetes en vida, com ara Núria Esponellà o Josefina Espinosa que també formaran part de l’antologia. De fet, aquesta última ha participat en la presentació del projecte aquest dimecres a la Facultat de Lletres. Espinosa s’ha mostrat il·lusionada amb el projecte des del primer moment que li van proposar participar-hi. La poeta creu que el projecte servirà perquè algú recordi a aquestes dones “per a la posteritat” al mateix temps que potser serà l’oportunitat que autores desconegudes vulguin sumar-se al projecte.

Temàtiques diverses

La tria de les obres ha estat a mitges entre les poetes i la curadora de l’antologia: Rosa Font. Les autores que seguien vives escollien una desena d’obres. Després d’aquest primer filtre, Font acabava seleccionant entre un i tres poemes en funció de la qualitat de l’obra. Sobre els temes, són molt diversos. N’hi ha que parlen d’amor, d’altres són paisatgistes o descriptius.

Pel que fa a l’ordre de l’antologia, s’han ordenat en funció dels cognoms de les autores. A l’hora d’escoltar-ho a les plataformes, però, els oients ho faran per ordre cronològic de les autores. La intenció és publicar entre tres i quatre capítols del podcast dedicats a l’antologia. De tota manera, Rosa Font ha recordat que el fet que sigui una obra digital permet que es pugin “afegir poetes” a posteriori si en descobreixen de noves o si en sorgeixen més. L’únic requisit és tenir un vincle amb Girona i haver publicat almenys un llibre.

Els poemes els llegeixen els membres del grup ’Què us diré?’ de la Facultat de Lletres de la UdG i la lectura dels poemes va a càrrec d’estudiants. Es combinen veus masculines i femenines. La tria s’ha fet en funció del tema. Si les obres tenen un caràcter molt marcat feminista, la lectura va a càrrec d’una dona, mentre que en altres obres on no es fa referència al gènere ni al sexe, la llegeixen homes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona