Altres

Llum verda a la nova biblioteca de Sant Cugat pendent de trobar el finançament de 13,9 milions

Només és l’aprovació inicial del projecte executiu, però l’equip de govern de Sant Cugat (Junts i ERC) ha fet un pas endavant avui en el que ha de ser un dels seus projectes insígnia d’aquest mandat: la construcció de la nova biblioteca central al parc Ramon Barnils. Ara nomé faltarà trobar qui financi aquest macroprojecte de l’equipament de 5.155 m² –multiplicant per cinc l’actual biblioteca Gabriel Ferrater–, que costarà 13,9 milions. Un preu que precisament ha centrat part del debat del ple d’avui i que ha suposat no tenir cap suport explícit de l’oposició. PSC, PP i VOX s’hi han abstingut, mentre que la CUP i En Comú Podem (ECP) hi han votat en contra.

Tant l’alcalde, Josep Maria Vallès, com el regidor d’Urbanisme, Àngel Pedrós, han destacat que aquest és un projecte que permetrà al municipi posicionar-se a l’avantguarda dels equipament culturals del país, permetrà redefinir “els usos culturals” i també els del centre de la ciutat perquè permetrà crear un nexe de connexió entre la zona del Monestir i la zona del Centre Cultural amb equipaments com el Teatre-Auditori o l’Escola de Música.

Aquest no és un projecte pas nou i ja es va començar a gestar al mandat 2015-2019 com ha recordat la regidora de la CUP, Ariadna Sierra, per qüestionar-ne la seva necessitat quan les set biblioteques existents “no tenen demanda” ni el projecte respon “a una demanda històrica”. Els cupaires han defensat que es faci un pla d’impuls a les ja existents i es destinin els recursos a altres equipaments com els centres culturals o per a l’escola La Mirada. Els comuns i el PP han coincidit a reclamar recuperar l’esperit de consens, “treball conjunt” i diàleg en la planificació de d’un nou pla d’equipaments al municipi com es va aprovar en una moció dels popular a inici de mandat perquè “no fa falta tirar de macroprojectes” que no “no responen a les necessitats” actuals, ha assegurat Ramon Gutiérres (ECP). En aquest sentit ha afegit que hi ha més biblioteques petites al municipi que les que el pla de biblioteques proposa i que cal seguir promocionant aquest model. De la seva banda, José Gallardo, del el PSC, ha justificat l’abstenció perquè tot i poder estar d’acord amb el projecte “no ha de fer oblidar moltes de les necessitats que tenen entitats al municipi que han vist retallades o suprimides les subvencions”, ni d’equipaments esportius i, coincidint amb la CUP, de l’escola pública La Mirada.

Vallès ha explicat que la biblioteca està pensada perquè “es converteixi en un gran centre de difusió cultural i un espai per atendre millor les necessitats de les entitats”. Pedrós ha volgut treure l’etiqueta de “gran equipament faraònic” a la biblioteca, defensat que és “evolucionada, adaptada als nous temps” i permet donar un pas més “en la cohesió social, la convivència i la difusió de la cultura” perquè tindrà “una multiplicitat d’usos”.

Més capacitats i usos

L’equipament inclòs en el pla de biblioteques de la Diputació de Barcelona i que acollirà els serveis de l’actual biblioteca Gabriel Ferrater fet fa 30 anys, tindrà un aforament de 700 persones i una sala d’actes amb capacitat per a 200 persones més. L’edifici estarà parcialment soterrat, la façana principal s’ubicarà a la rambla del Celler i tindrà una gran sala de lectura i treball amb façana de vidre. Unes grades connectaran aquesta sala amb un altell a doble alçada amb més espai per a la lectura. En total, la zona dedicada a la lectura i el treball tindrà 2.300 m2.

Al soterrani hi haurà una sala d’actes que pugui acollir conferències, exposicions o congressos. Així mateix, disposarà d’espais de creació, de formació, de suport a les entitats i una cafeteria. La coberta de l’edifici, que quedarà connectada al mateix nivell del parc, serà accessible i es convertirà en un espai més d’estada i de passejada.

La biblioteca disposarà d’una pèrgola fotovoltaica i sistemes d’aerotèrmia per contribuir a l’estalvi energètic i aconseguir un edifici el màxim de sostenible possible. A més, està previst que l’edifici disposi de patis interiors per afavorir l’estrada de llum natural a l’interior.

A l’actual edifici de la biblioteca Gabriel Ferrater, es podria destinar com a nou centre municipal d’exposicions, com va avançar fa unes setmanes el propi alcalde.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

solidaritat

La campanya Girem full! assoleix 1.037 hores de recerca contra el càncer fomentant la lectura

barcelona
cinema

J. A. Bayona serà membre del jurat del 77è Festival de Canes

BARCELONA
porqueres

La Principal de Porqueres tindrà una placa al parc Manel Saderra i Puigferrer

porqueres
música

Billie Eilish actuarà al Palau Sant Jordi el 14 i el 15 de juny de 2025

barcelona
42 edició de comic barcelona

A la recerca de nous lectors de còmic

Barcelona
Crítica
música

Incògnites del Misteri

GIRONA
Cultura

Mor C.J Sansom, escriptor escocès de novel·les de suspens

art

L’entrada al Museu Picasso de Barcelona serà gratis tots els dijous, divendres i dissabtes al vespre

barcelona
sant jordi

Per Sant Jordi es van vendre dos milions de llibres

Barcelona