Arts escèniques

Crítica

Set de... coherència

Les sentències haurien de compensar els desgreuges. La set de justícia, però, no sempre es resol com correspon. Hi ha sentències errònies. Ara veiem també que hi ha adaptacions amb falta de punteria. Jordi Prat i Coll és un autor, dramaturg i director teatral amb molt cop de canell intel·ligent. Li agrada l’esfera de l’excés i alhora s’atreveix a mostrar-se vulnerable amb peces d’una desesperança que fereix.

El director sempre havia demanat triar l’obra per fer la seva pròpia dramatúrgia. Carme Portaceli li ha facilitat aquest dret. La veritat és que la tria d’Els criminals deixava bastant fred perquè aquest teatre farsesc d’una denúncia quasi pueril sobre l’evidència que la justícia és ben cega podia tenir una cabriola interessant amb la mirada actual. La memòria històrica es pot buidar de contingut, la corrupció troba massa escletxes de fuita ara, els rapers que canten els abusos de la corona surten esquitxats a presó (o exili). I no cal parlar del procés i de les giragonses que encara pot fer l’amnistia a les tarimes dels jutjats més reaccionaris. Aquest Bruckner té un to descafeïnat. La proposta ha tingut un repartiment ambiciós. La construcció de l’espai també és suggeridora. El problema és que la peripècia dels personatges passa massa de pressa. No hi ha els gags que els caricaturitzin, vinyeta a vinyeta, de Rue del Percebe, 13; només un esquitx de rèpliques que demostren la pobresa d’esperit de la majoria de personatges.

En el judici i, sobretot, en el cabaret final, el castell de focs crema sense sentit. El divertit despropòsit For Evita. Una astracanada musical tenia sentit i divertia. Però, ara, no val fer aterrar a l’absurd sense sentit perquè l’equip hauria de servir per donar molta més potència al muntatge. El discurs de la hipocresia dels reaccionaris (i a l’extrema dreta se la pot convertir en nazis o en rèptils que van dominant el planeta Terra) té una sortida desafinada: sembla que l’acudit acabi sent l’eslògan.

Els criminals
Autoria: Ferdinand Bruckner
Direcció: Jordi Prat i Coll Intèrprets: Eric Balbàs, Joan Carreras, Jan D. Casablancas, Carme Milán, Neus Pàmies, Cristina Plazas, Maria Rodríguez Soto, Carles Roig, Maria Santallusia, Kathy Sey, Lluís Soler, Marc Tarrida Aribau, Guillem Valverde
Diumenge 5 de maig (fins al 26) a la Sala Gran del TNC


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
FIGUERES

Subhasten les pintures de Morell de les pastisseries Dauner

FIGUERES
art

El fotògraf Jeff Wall porta les seves “pintures de la vida moderna” a la Virreina

barcelona
fira

Desè aniversari de Literal, la fira de llibres i idees radicals

Barcelona
Cultura

Mor Charlie Colin, el baixista de ‘Train’

MÚSICA

El Sónar trasllada l’univers immersiu dels Chemical Brothers a Casa Batlló

BARCELONA
Cinema i sèries

El GAC ofereix 54 beques per escriure guions amb una dotació de 500.000 euros

Barcelona

Sílvia Pérez Cruz aspira a cinc premis Alícia de l’Acadèmia de la Música

BARCELONA
Música

Carles Viarnès porta la fusió de música clàssica i moderna amb l’orgue de la Casa de Cultura

Girona
La Casa Masó revalora el dibuix de l’arquitecte
ART

La Casa Masó revalora el dibuix de l’arquitecte

GIRONA